225/60 ZR16 to rozmiar opony na felgę o szerokości 7' , a 225/55 ZR16 na 8'.
a co ma profil do szerokości felgi?? Przecież zmienia się obwód a nie szerokość.
W/w informację o konfiguracji opony z taką a nie inną felgą zaczerpnąłem z instrukcji dołączonej do mojego auta. Oczywiste jest że opona o niższym profilu ( przy takich samych pozostałych wymiarach ) ma mniejszą średnicę. O co w tym zestawieniu chodziło producentowi samochodu to dokładnie nie wiem, pewne dla mnie jest to że warto by tych zaleceń przestrzegać. Przekłamujący prędkościomierz i drogomierz przy zastosowaniu nieodpowiedniego rozmiaru opony to tylko jeden z mniej znaczących skutków ubocznych. O wiele ważniejsze może być oprogramowanie ABS-u dopasowane do danej średnicy koła.
Mi zawsze tłumaczono, że: jeżeli szerokość o jeden rozmiar w górę to profil jeden w dół żeby obwód pasował. A co do zimówek jestem jeszcze starej szkoły, że lepiej trochę węższy rozmiar (jeden lub dwa rozmiary) wtedy lepiej niby się wgryzają. Chociaż ostatnio stosuję ten sam rozmiar co letnie, ale nigdy szersze. Druga rzecz co do zimówek, jeżeli zrobisz jeden rozmiar węższe to musisz jeden rozmiar profilu wyższe i przez to mniejsze ryzyko uszkodzenia opony/felgi (więcej gumy i bardziej amortyzuje dziury). Ale to takie tam moje skromne spostrzeżenia które do tej pory się sprawdzały.Pewnie każdy z Was ma swoje praktyki i przyzwyczajenia.