Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)

3.2l 1994 - Spalanie

<< < (2/3) > >>

katar83:
Nie no rozumiem. Chodzi mi bardziej o to, ze jak przejade 5km chociaz ze srednia predkoscia 15km/h to spalanie pokaze mi np 15l/100km. Jesli zrobie taki sam kurs, tylko zatrzymam sie na swiatlach(nie ruszajac sie z nich w ogole) na 5 minut po srodku trasy to pokaze mi spalanie srednie 25l/100km na tym samym odcinku. Oczywiscie jest to wskazanie niepoprawne bo stojac w miejscu 5 minut nie spale pare litrow extra. Paliwo musialoby ciurkiem leciec ze wtryskiwaczy. Algorytm liczenia wydaje sie poprawny, po prostu komputer liczy ile litrow zajmie nam pokonanie 100km przy 0km/h i oczywiscie jest to wartosc nieskonczona limitowana przez komputer do 199. Glupia sprawa, ze musi wliczac akurat ta wartosc nieskonczona do sredniej bo realne wskazanie napewno sa mniejsze i srednia z komputera bylaby lepsza.

e_gregor:
No nie wiem. Mi też tak pokazuje. Jak czasem odpalę pod blokiem, pokulam się z małą prędkością to pokazuje średnią 20. Jak pojadę w miasto, czasem przycisnę to średnią mam na poziomie 15. W trasie 10-11. Ale przy dystrybutorze nie zauważam, aby komp zawyżał wynik

lysyyy:
Ja również za każdym razem średnią spalania z komputera Jaga porównuję z tym, co rzeczywiście wlałem i zawsze jest bardzo mała różnica (max. 0.2-03l/100km). I w tym są dłuugie postoje, więc ja jestem zdania,że jednak komputer liczy bardzo poprawnie.Zdarzyło mi się np. poprzedniej zimy, że samochód stał zakopany prze ponad 3 godziny, spalanie więc wzrosło do ponad 25l/100km i dokładnie to samo było potem przy tankowaniu - różnica bodajże 0.1l/100km. Zapewne algorytm jest bardzo prosty i bardzo poprawny zarazem - po prostu na podstawie czasu otwarcia wtrysków komputer zlicza spalone paliwo i dzieli to przez dystans przejechany. I mamy spalanie l/km...

katar83:
Podsumowujac, roznie to bywa w naszych kotach :) Ciekaw jestem jak jest w pozniejszych modelach.
Czy ktorys z kolegow moglby sie pochwalic wiec jak jest z predkoscia i obrotami wiec? 4 bieg - jaka predkosc, jakie obroty mniejwiecej?
Zanim dostane manual wolalbym nie przeginac z obrotami na 4 biegu.

e_gregor:
Punkt zmiany biegów zależy od prędkości/obrotów i od stopnia wduszenia pedału gazu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej