Dział Ogólny (Tematy Jaguarowskie i nie tylko) > Jaguar News & Jaguar Scena

Jaguar Bertone B99 w Genewie

<< < (8/10) > >>

TYGRYS3:

--- Cytat: lysyyy w Marzec 02, 2011, 18:17:58 pm ---Tygrys, wybacz proszę, ale jeśli będziesz go miał, to ja poświęcę wszystkie środki i czas, żeby go Ci ukraść  :-hehe :-wstyd Bo wiesz, tak będzie mi szybciej, niż na niego zapracować  :-hehe
A tak na serio, to ciekawe jakie miał przyjęcie, jak go postrzegają inni? Czy będą też sugestie, co do nowego XJ'ta, że powinien właśnie tak wyglądać?

--- Koniec cytatu ---

a
nie musisz  ;D będę ci porzyczał ,dla mnie jest" BOSKI"  :-za :-za :-za kwintesencja starej szkoły i pięknej lini klasyka Xj-q,
powinien być dużo dłuższy .... ,ciekawy jestem co powie   khamsin   ;D

lysyyy:
Dokładnie, jakby był trochę dłuższy, czyli bliżej proporcji klasycznego XJ, byłby po prostu idealny, a teraz jest...
...też idealny, ale w trochę innych proporcjach  :-gwizd

Bazyli:
Nie wiem co w nim widzicie. Kierownica ala citroen. Deska uboga i za dużo drewna. Z boku przypomina amerykańskie muslecary. Ktoś to zrobił i pokazał i dobrze. Fajnie jak ktoś się bierze za Jaguara z samej tylko przyjemności, a nie za pieniądze, ale w produkcji i na rynku to by nie przeszło.

khamsin:
No to nie jest tylko robota dla przyjemności! Jak już napisałem wcześniej chodzi tu pewien rodzaj "przetargu", do którego staje Bertone. Chodzi o propozycję dla Jaguara. Oczywiście rownież dzięki temu jest głośno i o Bertone ale gdyby tylko o to chodziło ten samochód koncepcyjny nie byłby Jaguarem! A tak, można liczyć na zlecenie stylizacji seryjnego modelu. Niestety (dla Bertone) Jaguar nigdy na coś takiego nie poszedł chociaż wielu stylistów miało nadzieję jak np. Giugiaro ze swoim Kensingtonem te 20 lat temu a nie był pierwszy!

A co do tego, co powie Khamsin...  :)
Auto mi się podoba... i drewno w środku jak najbardziej! Musimy pamiętać, że to nie jest propozycja na XJ-ta tylko na nowego X-Type'a, dlatego jest takie krótkie, więc i nie może być na tyle niskie aby proporcje były jak w XJ4/XJ40/X300/X308. Myślę też (ale trudno ocenić na ile się to udało jedynie ze zdjęć), że Bertone chciało te proporcje optycznie jakoś utrzymać poprzez znaczną szerokość -ponad 195 cm!
Ogólnie koncepcja jest ciekawa. Głównie dlatego, że postanowili nawiązać do XJC (i nie piszcie, że przypomina wam z profilu jakiegoś musclecar'a bo nie wiem jakiego? koncept ten jeśli chodzi o linię boczną jest czystej wody reminiscencją XJC). Zachowali linie tego Coupe ale przetransponowali je na samochód 4 drzwiowy jakim musi być standardowy, przyszły X-Type. Samo rozwiązanie drzwi nie jest już zbyt świeże ale zgrabne. Jak zauważyłem szyby w drzwiach nie chowają się, są zamontowane na stałe -to typowy objaw samochodu studyjnego, który... nie powinien być zbyt drogi  ;) Czy taka linia jest dobra dla Jaguara? Ciężko mi powiedzieć. Ja wierzę w linie typu XF/XJ (X351). Jaguar musi ewoluować. Zastanówmy sie gdyby po XK150 nie byłoby E-Type'a tylko dalej trochę poprawiony, kolejny XK150...

kogutki:
http://www.youtube.com/watch?v=odudVWQpOaY

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej