Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

X-type obsługa automatycznej skrzyni biegów

(1/3) > >>

Artur G.:
Witam serdecznie szczęśliwych posiadaczy  Jagów.  W najbliższym  tygodniu  jak  bozia  pomoże  to kupią  x-typa  3.0 automat.  Z uwagi na  to, że  jestem  całkowicie   zielony  w kwestii skrzyni biegów proszę  o kilka  podstawowych i eksploatacyjnych   informacji  abym się  nie zbłaźnił  przy kupującym.  pomijając   stan techniczny  skrzyni  gdyż  ta  jest  na  99% sprawna. Przede wszystkim  proszę  o  informacje:
1.   uruchamiamy  w pozycji  P? co dalej,
2.  przy krótkim postoju  np.  do kiosku po gazetę  zostawiamy  w  poz.  P czy...?
3.  po co  są  pozycje 2,3,4?
4.  cofając samochodem  to  R? po  zatrzymaniu  sie  na D i  w drogę?
5. pozycja N, P, R, D, przycisk  sport.
6. kiedy można  włączać ten  przycisk.

Pytanie  prawdopodobnie wydadzą się Wam  tendencyjne, ktoś  powie  poczytaj  Wikipedię  ale  tak  czy inaczej proszę  o   wyrozumiałość  pomoc żółtodziobowi ...

Mam dwie Lancie  ale  to manuale, nigdy nie  miałem  i nie  jeździłem  automatem.

TYGRYS3:
1 uruchamiamy  w pozycji  P? co dalej... wciskamy hamulec i po usłuszeniu "klik" zmieniamy na D ,puszczamy hamulec i jedziemy  ;D do przodu...
2.  przy krótkim postoju  np.  do kiosku po gazetę  zostawiamy  w  poz.  P czy...? zawsze na P jesli wysiadasz  :-V
3.  po co  są  pozycje 2,3,4? pozwalają na jazdę z ograniczeniami do 2,3 i 4 biegy ,bardzo pomocne przy hamowaniu silnikiem (jazda po pochyłościach)
4.  cofając samochodem  to  R? po  zatrzymaniu  sie  na D i  w drogę?   tak
5. pozycja N, P, R, D, przycisk  sport.
6. kiedy można  włączać ten  przycisk.  kiedy chcesz powoduje przekazanie pełnej mocy i momentu (ale spalanie wzrasta  ;D )

Artur G.:
Wow.  szybka  odpowiedź,  dzięki  ze  info,
A  pozycja N?

TYGRYS3:
to neutral ,czyli luz ,osobiście nie jeżdże na luzie i staram się nie używać tej pozycji ,
ponieważ kilka razy zdazyło mi się przypadkiem trącić gałkę zmiany biegów i samochód szarpnął do przodu ,
dlatego że z pozycji N na D nie musisz uzywać hamulca ,ale jest bardzo pomocny gdy stoisz na światłach albo w korku

Artur G.:
Ostatnie...
stojąc na N  aby  ruszyć,  to  tylko  drążek  na D lub R i w drogę? 
Hmm,  jak się  jeździło  20 lat manualem  to   aż nieprawdopodobne, że  nie  ma sprzęgła tzn.  padału  sprzęgła. 

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej