Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Średnia otworu centrującego - rozmiar piasty X-type
Lucky:
Witam,
czy znacie może dokładny katalogowy rozmiar piasty w mm ( Średnicę otworu centrującego ) w X-type
Choina:
63,4
Lucky:
dziękuję, a możliwe, że do tej pory miałem założone felgi 16 oryginalne podstawowy wzrór o mniejszej średnicy,
mierząc je na samochodzie od zewnątrz mam trochę wiecej niż 50 mm a felgi które kupiłem mają 18 cali -fordowskie z mondeo mk3 mają właśnie 63 mm czyli tyle co powinno być ? ? ? może dlatego te ciągłe telepanie samochodem?? możliwe, że mam za małą średnicę otworu w felgach 16? .
Choina:
Otwór centrujący mierzy się od wewnętrznej strony i w obu felgach powinien wynosić 63,4mm.
To że dekielek ma około 50mm nie ma znaczenia i żadne telepanie nie ma nic wspólnego.
Teoretycznie otwór centrujący jest najważniejszym punktem mocowania koła. Jeśli tu by występowała różnica choćby 1 czy 2mm odczułbyś to biciem na kierownicy. Jeśli bicie występuje (mimo tych samych średnic otworu centrującego 63,4mm) stawiam na nie odpowiednie nakrętki. Nakrętki w Fordzie mają stożek, a w Jaguarze są płaskie. Czy przykręciłeś felgi jaguarowatymi nakrętkami? Jeśli tak to przykręć 18tki nakrętkami od Forda i bicia nie powinno być. Daj znać co wykombinowałeś.
Choina:
I jak Lucky twoje kółka?
Przepadłeś zapewne do następnego problemu?
Jak temat zacząłeś to teraz go skończ. Daj znać czy to było to czy coś innego, czy jeszcze walczysz.
Kiedyś ktoś spotka się z podobnym problemem i będzie miał od A do Z w jednym temacie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej