Autor Wątek: Polerowanie lakieru tzw. polerka  (Przeczytany 10238 razy)

tomda

• Gość
Polerowanie lakieru tzw. polerka
« dnia: Grudzień 05, 2009, 22:05:55 pm »
Co sądzicie o mechanicznym polerowaniu lakieru z użyciem past polerskich i mechanicznej maszyny polerskiej?  Jakie pasty i maszyny polecacie. Czy rzeczywiscie efekt tego typu dzialań jest tak dobry i trwały jak to opisują inni ? A może zlecić polerkę wyspecjalizowanemu zakładowi o ile taki znajdę w pobliżu? A może to tylko chwilowa moda i dzialanie zmierzające do przedwczesnego zużycia/zniszczenia lakieru?

lysyyy

• Gość
Odp: Polerowanie lakieru tzw. polerka
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 05, 2009, 22:16:55 pm »
Polerowanie jak najbardziej jest wskazane, jeśli lakier już zmatowiał. Pamiętać trzeba tylko o tym, że jest to jednak jego mechanicznie ścieranie (pewnej jego grubości) i często tego nie należy robić... Kiedy lakier jest już matowy, jest bardziej podatny na starzenie i uszkodzenia (wnikanie zanieczyszczeń w porowatą strukturę itd. itp.). Są różne pasty, i różne opinie na ich temat. Ja zawsze używałem past polerskich stosowanych do polerowania łodzi, drogich ale dobrych. Trzeba również pamiętać o bardzo dobrym zawoskowaniu wypolerowanego lakieru - najlepiej kilkukrotnym. Maszyna polerska jest tu oczywiście jak najbardziej wskazana, jednak znowu pamiętać trzeba, aby nie przyciskać mocno na jakichkolwiek kantach wypukłości karoserii - można bardzo szybko zetrzeć warstwę nie tylko "klaru" ale i bazy (czyli koloru właściwego). Jeśli nigdy tego nie robiłeś, to może warto pomyśleć o jakimś warsztacie... Niby nie ma w tym wielkiej filozofii, ale można łatwo się gdzieś "przetrzeć" i wtedy już tylko poprawa u lakiernika Cię uratuje...

qbaty

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 06, 2009, 20:35:39 pm »
lysyyy ma racje w 100%  :-za
Jeśli tego nie robiłeś wybierz się lepiej do lakiernika - oni mają w tym wprawę, sprawdzone pasty i odpowiednie maszyny.

Offline Feler

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 07, 2009, 12:01:41 pm »
Korzystając z tematu - czy możecie polecić jakąś konkretną pastę polerska oraz wosk, ew. gdzie to kupić? Znam pasty firmy G3, ale nigdy nie próbowałem jej na karoserii kota - muszę coś zrobić ze "ślimaczkami" którymi mój smyk przyozdobił sobie tylni błotnik kociaka...  :-zly
Najgorsze s± skrajno¶ci...
XJ40 - Sovereign'87 - by³ :(, X308 - Daimler Long'99 - jest :)

Offline KRISS

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 07, 2009, 12:33:42 pm »
Masz sprzęt?

Offline walec

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 07, 2009, 13:47:20 pm »
Korzystając z tematu - czy możecie polecić jakąś konkretną pastę polerska oraz wosk, ew. gdzie to kupić? Znam pasty firmy G3, ale nigdy nie próbowałem jej na karoserii kota - muszę coś zrobić ze "ślimaczkami" którymi mój smyk przyozdobił sobie tylni błotnik kociaka...  :-zly

tymi które nazbierał w Boszkowie? ;D
'XJR XJ40

Offline richie

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 08, 2009, 02:19:58 am »
napisz jaki efekt chcesz uzyskać? masz świeże auto i na twoim miejscu nie robiłbym jeszcze takiej prawdziwej polerki. Proponuję zestaw meguiars koniecznie z glinką na początek, najlepiej 3 etapowy, nie ingeruje on bardzo w lakier, jeżeli po tym zabiegu bedziesz nie zadowolony to możesz potraktować lakier miekką gąbką i mleczkiem polerskim 3m (nie ma on ścierniwa), koniecznie na sucho zaczynając od wolnych obrotów do najwyższych kontrolując jednocześnie temperaturę. Pamiętaj że przy polerowani najważniejsza jest sterylność, ziarenko piasku może popsuć połowę maski. Polecam produkty firmy 3m, meguiars, zymol. Fareclli nie polecam, jest to pasta na mokro i bardzo trudno ją usunąć. Jeżeli jesteś z wawy to możesz podjechać do mnie to pokażę Ci co i jak na małym elemencie.

tomda

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 08, 2009, 07:51:47 am »
Chce pozbyć się "tysięcy" drobnych rys widocznych głownie pod światło oraz uzyskać trwały połysk. Co to za preparat w formie glinki , gdzie mozna go kupić i ile kosztuje? Dlaczego preprat na sucho jest lepszy od tego na mokro? Dlaczego proces trójetapowy? Raczej zlecę polerkę jakiemuś zakładowi - choć w moim rejonie (Brenna) brak doświadczonych i renomowanych firm. Chciałbym przygotować  kota do wiosny (zimą nie bedę nim jeździł).

Offline Feler

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 08, 2009, 12:38:31 pm »
napisz jaki efekt chcesz uzyskać? masz świeże auto i na twoim miejscu nie robiłbym jeszcze takiej prawdziwej polerki. Proponuję zestaw meguiars koniecznie z glinką na początek, najlepiej 3 etapowy, nie ingeruje on bardzo w lakier, jeżeli po tym zabiegu bedziesz nie zadowolony to możesz potraktować lakier miekką gąbką i mleczkiem polerskim 3m (nie ma on ścierniwa), koniecznie na sucho zaczynając od wolnych obrotów do najwyższych kontrolując jednocześnie temperaturę. Pamiętaj że przy polerowani najważniejsza jest sterylność, ziarenko piasku może popsuć połowę maski. Polecam produkty firmy 3m, meguiars, zymol. Fareclli nie polecam, jest to pasta na mokro i bardzo trudno ją usunąć. Jeżeli jesteś z wawy to możesz podjechać do mnie to pokażę Ci co i jak na małym elemencie.
Efekt - zniwelowanie niewielkich rys (są na tyle płytkie że nie wyczówam ich "karbów") - smyk malował sobie palcem ślimaki na zakurzonym aucie (właśnie rozkładałem myjkę by go umyć i ... nie zdążyłem... ;)), i to co zebrało mu się pod palcem zostawiło trwały ślad. Też nie myślałem o polerce całego auta, tylko miejscowym "zatarciu" śladów, więc taki zestwa megurias to dobry pomysł. Na allegro jet tego sporo - możesz polecić jakiś konkretny zestaw?  Do Wawy mam raczej daleko, więc będę kombinował sam.
Masz sprzęt?
Mam fajną polerkę i troche praktyki - powinienem dać radę :)
Najgorsze s± skrajno¶ci...
XJ40 - Sovereign'87 - by³ :(, X308 - Daimler Long'99 - jest :)

tomda

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 10, 2009, 09:27:49 am »
W niektórych "dobrych" a może drogich myjniach namawiają na pokrycie lakieru - powłoką ochronną ZIRCONITE, kosztuje to ok 500zł. i ma zabezpieczyć lakier nadwozia na ok 6 lat. Podobno jest to środek teflonowy z żywicami akrylowymi. Czy ktoś ma z tym środkiem jakieś doświadczenie? A może z innym dającym zabezpieczenie na duższy czas? Gdzie kupić takie środki np. ZIRCONITE.  Po sumiennym wykonaniu polerki warto by było zabezpieczyć lakier na dłużej. :-super

Offline KRISS

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 10, 2009, 10:05:29 am »
Nie warto tylko trzeba, ale zapomnij, że to raz na 6 lat wystarczy.
Jest parę szkół i każda w sumie jest dobra.

3style

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 25, 2010, 20:27:12 pm »
Tu znajdziesz dobre kosmetyki samochodowe, w tym pasty glinki i inne cuda;

http://www.meguiars.pl/

Ja używam ich wyrobów i są git majonez.

Pozdro.

Detailer

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 09, 2011, 21:30:18 pm »
Bardzo dużo pomocnych informacji o polerowaniu lakieru znaleźć można na tematycznym blogu o auto detailingu. Jest tam np. jest kompletny poradnik o tym jak polerować lakier polerką rotacyjną lub orbitalną.