Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Dziwna praca turbiny

(1/4) > >>

natas1:
Jadąc wczoraj trasą, po mocniejszym naciśnięciu pedału gazu(pod górę), po jakimś czasie turbo tak jak by przestało działać. Jadąc dalej zmieniając bieg na 3 samochód przyśpiesza normalnie natomiast zmieniając na 4 nagle słabnie. Nie można go rozpędzić, po zatrzymaniu się i wyłączeniu silnika problem znikł i się nie powtórzył. Dzisiaj podłączyłem go pod komputer i nie było żadnych błędów, rury doprowadzające powietrze do turbo nie są sprawne, dokładnie sprawdzone, zawór ERG czyszczony był jakieś 2 miesiące temu. Czy miał ktoś podobną przypadłość?? Pozdrawiam

kolka:
a przypadkiem to możne się sprzęgło śliska

luko_j:
A moze przeplywomierz? Ojciec ma podobna sytuacje w VW Borze. Jak spokojnie jedzie to sie jedzie ale jak sie podepta troche (1.9tdi, 130ps, automat) to zaraz sie turbo wylacza i gorzej jak maluch. Trzeba go wylaczyc i wlaczyc i znow ok. Tylko jemu pokazuje blad przeplywomierza, a jak Ty mowisz ze zadnych bledow.. A przy sprzegle to chyba by obroty rosly ale by nie jechal.

natas1:
Raczej to nie sprzęgło, bo to stało się jak już jechałem pod górę i nagle stracił moc (nie zmieniałem wtedy biegu), a później już było dobrze. Pojeżdżę jeszcze i zobaczę czy problem się powtórzy

zadek07:
To moze zacznij tak. Niech ktos wsiadze do samochodu i wcisnie gaz do dechy, ty musisz odszukac ten gurny gumowy waz, ktory wychodzi z turbo. Po wcisnieciu gazu na maxa powinien on napeczniec i stac sie twardy jak skala, nie powinien dac sie scisniac reka. Gdyby byla uszkodozna turbina to auto na 90% kopcilo by jak parowoz na czarno. A nie ubywa ci oleju silnikowego? Jezeli to co napisalem wyzej jest ok to stawiam na przeplywomierz, egr, lub jakis problem z podcisnieniem (moze jakis wezyk spadl)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej