Nie zgodzę się z tym, że wszystkie żarówki z serii +xx% i blue są mniej żywotne. Dużo zależy od auta, sposobu używania itd.
Mam Philips Blue Vision H4 od 2005r. (!), najpierw w Escorcie później w 3 Sierrach (przeżyły 3 dzwony), a teraz w Transicie. Dopiero z pół roku temu mi się przepaliła jedna z nich. Co ciekawe, kupiłem je i od razu jedna się przepaliła przy 1. włączeniu świateł drogowych, ale wymieniono mi ją bez gadania.
Na drogowych mam założone Osram Cool Blue Intense H1, dla mnie rewelacja, światło białe, jasne, jest go dużo i tam gdzie potrzeba. Zdecydowanie jest go więcej niż w standardowych Osramach. Jakkolwiek najlepsze zdanie o żarówkach "standard" mam o Tungsram i Osram. Z żarówek Premium najlepsze byly Philips Power2Night (GT150), ale niestety juz ich nie widzę nigdzie. Fajne są Philips BlueVision Ultra, ale są 2x droższe niż Osram, a żywotność podobna i jakosć światła niewiele lepsza.
Dobre są też NARVA Power Range Blue (czy jakoś tak), fajne białe, jasne światło i niebieska poświata w reflektorze. Rozkład światła w reflektorze też na dobrym poziomie.