Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
X-type, awaryjność, czy warto ?
Janek:
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Mam ostatnie pytanie przed zakupem samochodu. Czy jest jakaś część tego modelu, która się szczególnie psuje ? Taka, z którą praktycznie każdy X-type ma problem ? Dla porównania w Passatach B5 siada (tylne )zawieszenie, w Fordach rdzewieje karoseria, w Renault siada elektronika. Z tego co udało mi się przeczytać na forum, to w Jagach są słabe hamulce.
zadek07:
hamulce wedlug mnie jeszcze ujda, ale swiatla to kompletna katastrofa. Wczoraj jechalem w takim polmroku i kompletnie nic nie widzialem, musze kupic jakies dobre zarowki co polecacie? Jezeli to nic nie pomoze to chyba zaloze zestaw HID bo nie widze innego wyjscia. Chcialem zaznaczyc ze swiatla mam dobrze wyregulowane
muttley:
światła to standard...
a co do powszechnych usterek to możesz jeszcze mieć drobny problem z dolotem do turbiny. Zalatwienie sprawy ok. 400zl.
robertth:
--- Cytat: Janek w Styczeń 22, 2011, 15:02:22 pm ---Mam ostatnie pytanie przed zakupem samochodu. Czy jest jakaś część tego modelu, która się szczególnie psuje ? Taka, z którą praktycznie każdy X-type ma problem ? Dla porównania w Passatach B5 siada (tylne )zawieszenie, w Fordach rdzewieje karoseria, w Renault siada elektronika. Z tego co udało mi się przeczytać na forum, to w Jagach są słabe hamulce.
--- Koniec cytatu ---
Słabe hamulce, to nie rzecz która się psuje, tylko tak jest. Chociaż w większej części przważa za tym odczucie i masa auta.
Rzeczy o których pisałem wcześniej, są typowymi usterkami X-Type'a.
X też rdzewieje na dole przednich słupków, ale to jest nie widoczne. Zakrywa to błotnik i nadkole. To jest typowa przypadłość.
dedel:
Słabe hamulce to w moim odczuciu mit. Kupiłem samochód faktycznie ze słabymi hamulcami, ale okazało się że tarcze są krzywe i za cienkie. Po wymianie na solidne (nawiercane) przejechałem już 10 tyś i jest lepiej niż dobrze.
Jeśli chodzi o lampy to firmowe rozwiązanie jest faktycznie beznadziejne, ale jest na to prosty sposób. Po pierwsze "szkła" (są plastikowe) bardzo łatwo rysują się i stają się matowe. W takim przypadku trzeba je polerować, koszt niewielki, około 50 zł, a efekt doskonały. Są jak nowe. Dodatkowo zamontowałem żarówki Philips Diamond Vision. W efekcie tych zabiegów światła są bdb.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej