Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
X-type, awaryjność, czy warto ?
Janek:
Witam !
Mam pytanie do ludzi obeznanych z tym samochodem. Jak wygląda kwestia awaryjności X-typa i koszt części. Rozumiem, że przednie zawieszenie to istny Mondeo. Czy istnieją zamienniki ? Jak wypada to auto pod względem eksploatacyjnym przy innych samochodach tej klasy ? (Volvo s60 itp) Czy napęd 4x4 daje dużo większy komfort jazdy ? Pasażerowie z tyłu mają trochę miejsca ? Czy są problemy z serwisowaniem Jaga ?
Będę niezmiernie wdzięczny za poważne odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Godan:
Mam napęd 4x4 teraz zima a ja sobie parkuję gdzie chcę.Jestem panem zaspy :-tylko Zimą mam kapryśną elektronikę, ale idzie ten problem oblaskawić jak wiesz co może być za niespodzianka.. Samochód jest ciasny, ale jak go poznasz po odkupieniu od kogoś i zrobisz co trzeba to jest niezawodny. Jeżeli stać cię na większe koszty przy tankowaniu to masz niezłą zabawę. Nie popiszczysz kólkami ale jak już wyrwiesz do przodu to ci te 196 koni starczy. Z częściami nie ma problemu ale jak już wjedżasz do mechanika to za samą nazwę wozu płacisz więcej. Zamienniki to nie problem jednak przy tarczy sprzęgla nie ma że boli. Musisz jednak pamiętać : ,,tanie mięso jedzą psy...." Myślę że pod względem eksploatacji to to samo co w innych samochodach tej klasy. Nie wiem jak ze sprzedażą , ale z tego co wiem samochody z 6 V trudniej sprzedać - hmmm za to jaka zabawa. Pamiętaj jednak jak jesteś w trasie , to nie masz problemu z tym czy wyprzedzisz te trzy TiRy jadące razem czy nie, a od tego zależy często twoje życie :-wings. Ufam temu samochodowi - choć raz mnie zawiódł, ale była to wina nieuczciwego mechanika :-thumpdown i tu jest większy problem niż z eksploatacją i servisem tego cacka. Pozdrawiam.
natas1:
Witam
Co do przedniego zawieszenia to nie do końca jest to modneo, mianowicie amortyzatory nie pasują ponieważ potrzebny jest odstęp na łożysko które umieszczone jest w poduszce amortyzatora.
Janek:
Dzięki.... może jakieś inne sugestie ?
KratekPL:
powiem tak, mimo ze od czasu do czasu jakis problem wyjdzie i tak będziesz zadowolony z tego samochodu, przynajmniej ja tak to sobie tłumacze :))
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej