Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Maj 24, 2012, 12:59:32
Strona główna Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:
JaguarClubPoland na Facebook  -  kliknij

ew5.earlweb.com/search.php?site=8// Kliknij baner aby odwiedzić stronę. www.millersoils.pl

JAGUAR FORUM POLAND  |  Archiwum techniczne  |  XK8/R,(1996-2006 x100) new XK (2007-obecnie x150)  |  Wątek: Zalety i wady(brak;-)) modelu Xk8/XKr 0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Zalety i wady(brak;-)) modelu Xk8/XKr  (Przeczytany 2876 razy)
DaFetti
Forumowicz
**

« : Styczeń 22, 2008, 13:00:17 »

Witam,
chciałbym rozpocząć dyskusję na temat oczywistych zalet i braku wad modelu XK8/XKr;-)

Ostatnio Jeremy Clarkson przy okazji prezentacji nowego modelu XJr powiedział o XKr:

Tylne zawieszenie było piętą achillesową poprzedniej wersji - czy coś w tym stylu.

Sam na własnym przykładzie wiem, że Nasza ukochana marka miała swoje "pięty achillesowe" - w moim np. przy

100 tys siadła skrzynia biegów (automat) - wg pracownika serwisu w Katowicach, cytuję - skrzynie Fordowskie

nie były do końca skonfigurowane z silnikami;-)

Pozdrawiam

S-Type 3.0 v6
CAR SERVICE
JCP club member
Forumowicz
**

mrrrrrrauł z 2 dział

« Odpowiedz #1 : Styczeń 26, 2008, 11:34:55 »

Witam wszystkich kotolubnych.Na początku chcę się wypowiedzieć na temat ''wad'' naszych kotów i co do nich to kto chciałby mieć partnera bez wad ? Jak byśmy sami na tym tle wyglądali?Ale tak poważnie to starszy xk8/xkr miał skrzynie biegów zf z produkcji dla mercedesa sl.Co do tylnego zawieszenia to uszkodzeniu ulegają amortyzator prawy -jego układ połonczenia w wersji z zawieszeniem cats (powodem jest fakt obkręcania się tłoka amortyzatora i urywania kabelków, czego można uniknąć zabezpieczając tłoczysko przed możliwością ruchu obrotowego)
drugim mankamentem to przekładnia główna która ulega często wysypaniu zębów-ale przeważnie w wersjach po tuningu i żle eksploatowanych to znaczy jak ktoś chce sobie podriftować i na obrotach włączy bieg.
To na tyle z mojego doświadczenia co do XKR bo takiego mam i znam i kocham pomimi ''wad''o których się niepamięta.Pozdrawiam Bogdan.

kotolubny; jag xkr-arden 99,mk2 3.8 overdrive 67, oraz kilka innych
Robson
Forumowicz Sovereign

To ja jestem zły

« Odpowiedz #2 : Styczeń 26, 2008, 12:27:02 »

Bogdan witam serdecznie na naszym nowym forum. Przywitaj się ze wszystkimi w powitalni. respek

XJ 12, 5.3, V12, 1980r
Przeworsk
zyrcia
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #3 : Styczeń 26, 2008, 18:57:41 »

Car Servis,
Normalnie powaliłeś mnie na kolana nakolanach. Jak przeczytałam o tych zębach i kabelkach to teraz już wszystko jasne Duży uśmiech. Zawsze miałam szacunek do wiedzy fachowej.

X-Type Scyzor
kogutki
Administrator
Forumowicz Daimler

free milk for free cats

« Odpowiedz #4 : Styczeń 27, 2008, 03:50:45 »

bogdan witamy cie i dzieki za ten komentarz  10 points

ja$
Forumowicz Sovereign

« Odpowiedz #5 : Styczeń 28, 2008, 09:12:19 »

[quote author=kogutki -- WITAMY BOGDANA !!!! winkvic winkvic  co fachowiec to fachowiec 10 points 10 points

GENTLEMAN-RACER !!! i inne zabytki...
DaFetti
Forumowicz
**

« Odpowiedz #6 : Luty 12, 2008, 23:01:02 »

Witaj Bogdan, bardzo dziękuję za wyczerpujące info.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy problem ze skrzyniami biegów dotyczy także roczników 1998-2002?
I, powołując się na internetowy serwis aukcyjny(;-)), w oferowanych tam kocurkach XKr/8 przebiegi rzędu 70-90 tys są realne?
Pozdrawiam

S-Type 3.0 v6
CAR SERVICE
JCP club member
Forumowicz
**

mrrrrrrauł z 2 dział

« Odpowiedz #7 : Luty 17, 2008, 19:15:29 »

Cześć Wszystkim.Od razu przepraszam za swoją nieobecność ale tak to jest troszkę praca a troszkę choroba,ale co do skrzyń biegów w Jaguarach xk8/xkr to na pewno nie skrzynie forda to nie X-type lub S-type to są fordy w lepszym 
wydanu,a w xk8/r skrzynie są żywcem wzięte z mercedesa sl czyli skrzynie ZF jak by ktoś ne wiedział to ten producent robi najlepsze skrzynie do wszystkich topowych marek bmw,aston,mercedes itp......więc nie dołujci mnie .ze skrzynie w xk są fordowskie--chyba z fiesty zly  .Jednak jeśli ktoś mi przyśle zdięcie skrzyni forda w innym jagu niż  X-type lub S-type to będę  cry i napiszę wyjaśnienie.Pozdrawiam całą brać kocim Miauuuuuuuuuuuuu.

kotolubny; jag xkr-arden 99,mk2 3.8 overdrive 67, oraz kilka innych
Zwierzu
JCP club member
Forumowicz Executive

XKR

« Odpowiedz #8 : Sierpień 12, 2008, 07:41:50 »

Co do pytania DaFetti dotyczącego przebiegu:

Tak przebiegi 70.000 - 90.000 są realne. Ja sam kupiłem w USA autko JAG XKR 2000 z przebiegiem 26.000 mil. Czyli niecałe 40.000 kilometrów. I to kupiłem go od CZWARTEGO właściciela. Schemat jest prosty. Właścicielami tego samochodu byli ludzie, dla których było to czwarte - piąte auto w rodzinie. Typowo weekendowa rozrywka. Samochód stał cały czas w garażu. Jak im się znudził - sprzedawali. To auto podobno nigdy nie jeździło w czasie deszczu - zawsze tylko w weekend przy pięknej pogodzie. A na codzień garaż i tyle.

Człowiek od którego go kupiłem, to niezwykle bogaty (jak na nasze standardy) gośc, który znudził się kotkiem i chciał pojeździć porshe. No a brakowało mu miejsca w garażu. No to sprzedał Jaguara.

Radził bym jedynie ostrożność w zakupie aut używanych (chodzi o XKR) w komisach w Polsce - najczęściej są to egzemplarze silnie uszkodzone, kupowane po 2 - 3 k dolarów na giełdach na zachodzie. Następnie klepane w Polsce na sprzedaż. I wstawiane do komisów. Przebieg w tym przypadku ma małe znaczenie - auto i tak prawdopodobnie jest kiepską inwestycją. Ceny są rzeczywiście atrakcyjne - 70.000 - 90.000 tysięcy złotych.

Warto zwrócić uwagę, że jeśli samochód XKR jest z salonu w polsce, udokumentowany i nie bity, to te same roczniki kosztują 110.000 - 130.000. I taka chyba jest realna cena tego auta. Inna sprawa, że auta są "mało chodliwe". Trudno je sprzedać.

Pozdrawiam

Zwierzu

Zwierzu Uśmiech
Zwierzu
JCP club member
Forumowicz Executive

XKR

« Odpowiedz #9 : Sierpień 14, 2008, 08:05:44 »

CAR SERVICE daj mi proszę znać, co mam zrobić, żeby
zabezpieczyć tłoczysko przed możliwością ruchu obrotowego
w prawym tylnym zawieszeniu.

Bardzo chciałbym zabezpieczyć swój samochód przed możliwymi awariami tego typu. Uwielbiam sylwetkę Jaguara XKR. Jestem w nim zakochany. Raczej jestem "niedzielnym" kierowcą, i poza okazyjnym włączaniem hiperdrive (jak nazywam tryb sportowy skrzyni biegów) żeby wyprzedzić jakiegoś szalonego peugeota czy volkswagena to nie przewiduję męczenia mojego kotka.

A tak poza konkursem, to napiszę Wam, że silnik XKR wyposażony jest w dwie sprężarki, które wyją na wysokich obrotach jak silnik odrzutowy. Jak się włączy hiperdrive, to wrażenie jest zupełnie, jakby się wsiadło w samolot - wycie odrzutowego silnika i potworna siła wciskająca w fotel Uśmiech Normalnie odrzutowiec. Na dodatek przy dowolnej praktycznie prędkości i przy włączonej kontroli trakcji gwałtowna moc przekazana na tylną oś powoduje wizg szerokich kocich opon. Mniam. Mrrrr.

No i myślę, że z zewnątrz gwałtownie przyśpieszający kotek też robi bardzo pozytywne wrażenie.

Czego życzę wszystkim użytkownikom Jaguarów,
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2008, 08:07:41 wysłane przez Zwierzu » Zapisane

Zwierzu Uśmiech
czapka
JCP club member
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #10 : Sierpień 14, 2008, 20:19:57 »

Rozwiń proszę temat dwóch sprężarek  ???

XJ Sport 3.2 V8 1998
XJR 4.0 V8 1998   NIKASIL FREE
jagoholic
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #11 : Sierpień 14, 2008, 20:38:25 »

Też jestem ciekaw gdzie ta druga sprężarka??? Chyba, że ta od klimy także się liczy Mrugnięcie
Małe sprostowanie: XKR ma skrzynię Mercedesa, a nie "ZF od Mercedesa"
Jeśli będziesz dbał o stan górnych mocowań amortyzatorów, to trzonek nie obróci się i kabelkom nic nie grozi.

XJR team
Zwierzu
JCP club member
Forumowicz Executive

XKR

« Odpowiedz #12 : Sierpień 14, 2008, 21:30:58 »

No kurcze nie wiem jak jest z tymi sprężarkami Uśmiech

Mam takie cóś na silniku, i dla mojego niefachowego oka wygląda to na dwie sprężarki osiowe - ale może to tylko jedna sprężarka, za to tak dziwacznie zabudowana, że wygląda jakby miała dwa kadłuby. Mogę wam cyknąć fotkę przy najbliższej okazji.

Faktem jest, że napędzana jest w jednym miejscu - czyli to chyba jednak jedna sprężarka.

A powinna być jedna czy dwie?

Wybaczcie moją "zieloność" w temacie silników do Jaguara.

Pozdrówka
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2008, 21:32:52 wysłane przez Zwierzu » Zapisane

Zwierzu Uśmiech
czapka
JCP club member
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #13 : Sierpień 15, 2008, 20:54:08 »

Te dwie puszki po bokach to intercoolery.

[załącznik usunięty przez administratora]
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2008, 20:57:49 wysłane przez czapka » Zapisane

XJ Sport 3.2 V8 1998
XJR 4.0 V8 1998   NIKASIL FREE
Zwierzu
JCP club member
Forumowicz Executive

XKR

« Odpowiedz #14 : Sierpień 16, 2008, 06:19:31 »

Dzięki - ja traktowałem te puszki jako kadłuby sprężarek. Powoli wszystkiego się nauczę Uśmiech

Na razie zamiast studiować budowę sprężarki do silnika Jaguara studiowałem cały wczorajszy dzień... podręcznik celny.

Pozdrówka

Zwierzu Uśmiech
Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
JAGUAR FORUM POLAND  |  Archiwum techniczne  |  XK8/R,(1996-2006 x100) new XK (2007-obecnie x150)  |  Wątek: Zalety i wady(brak;-)) modelu Xk8/XKr « poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

toplista

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!