Autor Wątek: sprzęgło w X-type  (Przeczytany 23613 razy)

Godan

• Gość
Odp: sprzęgło w X-type
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 12, 2010, 14:03:16 pm »
No tak... ale wiesz u mnie to chyba tylko pozorny spokój...Okazało się jak widzisz , że ta ,,woda w paliwie i spadek osiągów,, to było sprzęgło. Rok temu je ponoć ,,zrobili,, stąd moje pytania o wodę w paliwie - bo nigdy nie pomyślałbym że sprzęgło walnie po roku. Od początku leciał smrodek ale myślałem że ten typ tak ma ,a tu widzisz szlag trafił SPRZĘGŁO, bo napęd wyłączyło :-thumpdown stanąłem jak d..a i holowanko do mechanika. Całe szczęście że to nie było w trasie. Jeżeli chodzi o zepchnięcie go do Wisły to musimy uważać żeby jeszcze się przed tą akcją dodatkowo ze sobą nie zderzyć ;D ;D ;D gdy spotkamy się przy nabrzeżu.
Wyszło na to że w Polsce to można jeździć Oplem , Volkswagenem lub Audi - bo dobrzy mechanicy wyjechali nomen omen do...Anglii. Ci co pozostali to znają tylko wymienione marki i bujaj się Polaku taką samą nudną bryką jak mają inni. Kupując ten samochód miałem na myśli luksus, owszem prestiż również , ale również myślałem :,,dobra firma ,dobre podzespoły długo pojeżdżę bezawaryjnie.... :-wstyd,, Kogo spotkam temu odradzę. Pomęczę się w nim jeszcze trochę :-thumpdown ale nić sympatii do tej ,,firmy,, już pękła. Pewnie z czasem wrócę do BMW. Pozdrawiam.

Whisnia

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 12, 2010, 20:31:11 pm »
Trochę wschodnioazjatyckiego spokoju i wyciszenia i znajdziesz równowage między Tobą i kotem  ;)

pah

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 12, 2010, 20:40:24 pm »
Godan, napisałeś smrodek. Jaki? Też czasem czuję lekką spaleniznę i dotą wydawało mi się zę t z klimy nie wietrzonej zbyt długo...

Godan

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 12, 2010, 21:10:03 pm »
MUSZĘ ZMARTWIĆ WSZYSTKICH POSIADACZY  (chyba zmartwić) JAGUARÓW Z NAPĘDEM NA 4 koła. Piszę ,,chyba,, bo nie jestem mechanikiem, ale to co powiedzieli mi w warsztacie ,,trzyma się kupy,,. Otóż jak wiecie w zeszłym roku zmieniałem sprzęgło na nowe  :-zly -  wczoraj spaliło się po roku używalności :-thumpdown. Mechanicy wiedzą ,że pasuje od Forda Mondeo ..........jest tylko jedno ALE nie ma Fordów Mondeo z napędem na 4 koła ( tak mi powiedzieli a ja nie sprawdzam bo im wierzę  ??????Stąd ich wniosek:
TARCZA SPRZĘGŁA DO JAGUARA Z NAPĘDEM NA 4 KOŁA PRAWDOPODOBNIE MUSI BYĆ SILNIEJSZA OD TEJ CO PASUJE DO MONDEO. I kurcze stąd ten smród  :-crypali sie od samego początku. Dacie Jagowi z napędem na 4 koła w rurę i poczujecie SMRÓD :-K ZGADZA SIĘ ???!!! Kto tak ma , niech się wpisuje ;D hehehe i czeka na egzekucję - czytaj na lawetę gdzieś w trasie. Teraz daję szansę wypowiedzenia się wszystkim którzy mają napęd Jaguara 4x4 opanowany w jednym paluszku. Do nich kieruję swoją prośbę: POWIEDZCIE ,ŻE MOI MECHANICY SIĘ MYLĄ - a mi ulży ??????. Wszyscy którzy mają takie Jaguary czyli :  2,5 benzyna , manual z napędem na 4 koła będą mogli wtedy spać spokojnie.
Wiele się nauczyłem dzięki Wam. Teraz chciałbym się mylić w sprawie tej cholernej tarczy. Pozdrawiam.

pah

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 12, 2010, 21:37:21 pm »
będę sprawdzał czy po ostrym kopie śmierdzi, ale wydaje mi się że czasem śmierdzi gdy stoję i włączy mi się Ac Auto - przed jazdą. ale będę pilnował i napiszę.

Innowierca

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 12, 2010, 21:40:06 pm »
Ale od klimy jest inny smród. Taki jakby zgniły, może stęchły. W każdym bądź razie duszący. A zapach sprzęgła jest kłujący, dość intensywny i chyba podobny do palonej siarki.

Godan nie poddawaj się z Kotem, musiałeś mieć niesamowitego pecha że akurat taki egzemplarz Ci się trafił. Ja przy swoim jedyne co wymieniałem to lampę i dokupiłem osłonę pod silnik (czyli takie rzeczy powiedzmy niezwiązane z awaryjnością).
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 21:44:26 pm wysłana przez Innowierca »

Whisnia

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 12, 2010, 21:45:37 pm »
Ale czy "pasujące od Mondeo" to to samo dedykowane, tudzież oryginalne od Jaga 4x4 ?
Koła trzynastocalowe też pewnie by pasowały... ale czy się sprawdzą...

Godan

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 12, 2010, 21:58:10 pm »
No to chłopaki widzę, że wam nieźle namieszałem.Widzę też jak niecierpliwie teraz obwąchujecie swoje Jagi... Jeżeli czujecie spaleniznę podobną do palonej siary, azbestu itp to znaczy że 4x4 wykończyło tę tarczę od Mondeo. W cholerę - żebym się mylił, przecież wam źle nie życzę. Zima pokazała tę słabość- zaspy , podjazdy pod zaśnieżone krawężniki ........
Cały czas od początku waliło spalenizną przy ostrzejszych przygazowaniach latem. To było to.

pah

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 12, 2010, 22:18:03 pm »
spaliłem parę sprzęgieł, raz aż dym poszedł do kabiny, ale co auto to obyczaj.... w Jagu jeszcze nie. Spalenizna jak spalone drewno, ognisko, ale już takie trochę wygaszone, nie czuć oczywiście ognia, jak mieliście w ręku kawał spalonego drewna dzie wcześniej... ale w aucie nie zdaża się to cały czas, czuje to co kilka - kilkanaście dni.

Godan

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 13, 2010, 13:46:59 pm »
Gdy zrobię to sprzęgło zaliczę jedną , dwie wyprawy , będę jeździć w koło swojego pikutkowa nie dalej , nie bliżej - po zakupy bo wyczerpałem zaufanie do firmy której samochody o tak dumnej nazwie i napędzie na 4 koła nadają się do wożenia kwiatków, a mechanicy którzy powinni je naprawiać dorabiają do chleba w kraju ich producenta. W Polsce można jeździć szambowozami o nazwie opel volkswagen, karawanami firmy BMW. Upajać się wystrojem swojego Audi o przebiegu 300 tys km. Jeżeli masz Jaguara to albo patrzą na ciebie w warsztacie samochodowym jak na człowieka z Marsa albo szukasz zas...ej tarczy sprzęgła aż w Niemczech. Samochód z technologią początków 21 wieku jest wielką warsztatowo - częściową enigmą. Czy Polska jest tak w tyle, czy to wszystko zalał niemiecki prosty beton?

Innowierca

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 13, 2010, 14:12:12 pm »
Chyba to drugie. Dla ogromnej liczby ludzi Audi to w tej chwili naj naj najlepsza marka we Wszechświecie, VW to najbardziej prestiżowy wóz dla rolnika, a Skoda jest ulubionym autem Polaka ze względu właśnie na prostotę, dostępność części i mechaniorów, no i cenę. Jaguar dla mnie też był dość egzotyczną marką jeszcze 10 lat temu. Wtedy byłem zafascynowany Mercedesami i zawsze powtarzałem, że przy tej marce zostanę do końca. Fakt faktem, mając wcześniej dwa Mercedesy złego słowa nie mogę o nich powiedzieć. Może tylko ilość podobnych aut mijanych  na drodze mnie wkurzała i rodzaj posiadaczy (dziadki w kapeluszach). Teraz Jaguar to dla mnie najfajniejsze auto jakie miałem. I pewnie przez jakiś czas będę się z niego cieszyć aż przyjdzie moment, gdy będzie mnie stać na Bentley'a Arnage albo jakieś fajne Maserati  :-W

robertth

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 13, 2010, 17:01:27 pm »
Myslę Godan, że sprawa tarczy z Mondeo nie tylko opiera się o napęd 4x4, ale również moc silnika, w Jagu jest o 30KM wyższa.
Więc nic dziwnego, że 4x4 + większa moc sprzyja zniszczeniu tarczy do Forda.

Zresztą podobny temat jest ze skrzynią automatyczną  :-\

Moim zdaniem Jaguar buduje samochody prestiżowe, ładne, nietypowe, wyjątkowe, itp., ale co do awaryjności to niestety nie jest w czołówce.
Po prostu Jaga nie kupuje się dla oszczędności i bezawaryjności...
Życzę cierpliwości Godan :-super

pah

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 13, 2010, 17:16:41 pm »
Godan, a sprawdzałeś w Intercarsie?
Mogą dużo ściągnąć jeśli nie mają, mam tam paru znajomych i mogę zapytać w poniedziałek czy jest to wogóle dostępne u nich. W sklepie internetowym jest taka pozycja, ale ich sklep w necie jest raczej słaby.
http://sklep.intercars.com.pl/

pah

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 13, 2010, 17:25:52 pm »
dla Mondeo III 2,5 i Jaga X 2,5 jest podany ten sam model sprzęgła kpl. - 1800 pln Luk, chociaż dla Mondeo podany jest jeszcze Valeo za 1000pln. Wniosek że to raczej to samo.
Dla silnika 3.0 w obu autach podają to samo sprzęgło.

Innowierca

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 13, 2010, 17:35:08 pm »
A może rok temu zrobili Cię w balona i wymienili np tylko docisk, a tarcza już wtedy była przyjarana. Skoro to jest to samo co w Mondeo to nie rozumiem czemu miałoby mieć tak niską żywotność. Oczywiście nie biorę pod uwagę jakiś jazd na półsprzęgle lub też trzymania nogi na sprzęgle wtrakcie jazdy... ;)