Autor Wątek: Powitanie, XJ6 1969r.  (Przeczytany 22 razy)

Offline Jakob

• Aspirant
  • Kocham to forum
Powitanie, XJ6 1969r.
« dnia: Wczoraj o 22:48:26 »
Cześć!

Niezmiernie mi miło, pisząc mój pierwszy post na tym szanownym forum!
Ostatnimi czasy stałem się właścicielem XJ6 serii 1, wyprodukowanego w pierwszej połowie 1969r. Jest to 1421 wyprodukowany egzemplarz wersji krótkiej, z kierownicą po "naszej" stronie. Autko zostało wyprodukowane z silnikiem 4.2, skrzynią automatyczną, bordowym lakierem i beżowym wnętrzem. Z ciekawych dodatków, posiada szwajcarski szyberdach, rzadko spotykany w serii 1.
Większą część swego życia Jag spędził w Szwecji. Niestety, nie znam szczegółów historii tego wozu, ale spróbuję dotrzeć do jego poprzednich właścicieli.
Wiem tylko tyle, że ostatnie 30 lat auto stało i czekało na lepsze czasy. Z tej racji stan blacharski auta jest - na moje oko - niezły, natomiast mechanika, po tak długi postoju, wymaga gruntownej renowacji.
Auto kupiłem zakładając powolne doprowadzenie do jezdności i późniejsze dopieszczanie stanu i wyglądu. Spróbuję nie wpaść w pułapkę entuzjazmu na starcie i zarzucenia tematu po znudzeniu się tematem. Nie jest to moje pierwsze stare auto, więc plus/minus wiem z czym to się ...pije ;)
Obecnie przeglądam i koryguję elektrykę, robię układ hamulcowy.
Silnik, który siedzi w aucie, jest nieoryginalny - pochodzi z połowy lat 70-tych. Wycieczka kamerką inspekcyjną w głąb cylindrów wykazała spękania gładzi, więc obecnie poszukuję sprawnego silnika 4.2, najlepiej z serii 1. Będę wdzięczny za odzew, jeśli ktoś posiada lub cokolwiek o takim silniku do kupienia wie...

W kolejnych postach dodam kolejne zdjęcia i chętnie porozmawiam z zainteresowanymi.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Kuba