Autor Wątek: Brak Komunikacji z TCM X358 , 2008, 4.2  (Przeczytany 548 razy)

Offline Archi

  • Aspirant
  • Wiadomości: 1
  • Kocham to forum
Brak Komunikacji z TCM X358 , 2008, 4.2
« dnia: Luty 05, 2024, 14:04:52 pm »
X358 , 2008, 4.2

Witam wszystkich, proszę o polecenie elektromechanika który ma odrobinę pojęcia o tym co robi a nie działa na zasadzie Youtube + a może sie uda. Między łodzią a warszawą najlepiej.

Ewentualnie proszę o sugestie związane z poniżej opisanym problemem.

Auto postawiłem do garażu w oczekiwaniu na lakiernika, ponieważ miałem obcierkę parkingową.
Po około 2/3 tygodniach postoju okazało się, że rozładował sie akumulator. Z racji tego, że miałem umówioną wizytę odpaliłem auto z prostownika z boosterem.
po wyjechaniu z garażu okazało się że auto poszarpuje, w związku z tym odpusciłem dalsza jazdę i wrócilem do garazu. Oczywiscie po zgaszeniu auto nie odpaliło (AKU).
Po odłączeniu akumulatora , zostawiłem go na noc do naładowania. Pomimo naładowania akumulatora i pozniejszej jego wymiany. Wyswietla sie Gearbox Fault.
Diagnostyka komputerowa wskazuje, na brak komunikacji z TCM ,  diagozowalem kilkoma komputerami. pozostałe moduły tez nie widzą TCM.
W module sterownika silnika zapisany jest jeszcze caly czas błąd zbyt niskiego napiecia.
Sprawdzałem (chyba wszystkie) bezpieczniki i przekazniki. Również wtyczke w skrzyni biegów(podobno zdarza sie ze wchodzi woda).
Oczysciłem połączenia masowe w bagażniku i starałem się te przy skrzyni.
Dodam jeszcze tylko ze troszkę ociągałem się z wymianą oleju w skrzyni biegów , Auto ma przejechane 140tys, kupiłem je z przebiegiem 127 , Podobno olej byl wymieniany przez poprzedniego własciciela.

Sytuacja skłania mnie ku 2 przyczynom
1. Usmażyłem sterownik skrzyni boosterem
2. w oleju osadzil sie na dnie syf który został zassany i zablokował ktoryś z zaworów sterujacych.

Dodam jeszcze ze auto widzi tak jakby skrzynia była na biegu bo zapalają sie swiatła do jazdy dziennej , po poruszeniu dzwignia(awaryjnie zwolniona zapadka) zmiany biegów swiatla gasna.
żeby było smieszniej miałem kiedys podobną sytuacje w X-type ,(poza szarpaniem) ale tam auto postało na odłączonym akumulatorze przez 3 tygodnie i poźniej odpalił normalnie.

Prosze o namiar na jakiegoś mędrca , ewentualnie podpowiedzi.  :- pojecia

« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2024, 14:54:08 pm wysłana przez Archi »

Offline wtom

  • Forumowicz Executive
  • ***
  • Wiadomości: 308
  • wszystkie kotki są fajne
Odp: Brak Komunikacji z TCM X358 , 2008, 4.2
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2024, 21:14:42 pm »
Boostery już wiele elektroniki potrafiły uśmiercić. Skrzynia raczej nic tu nie ma do rzeczy. Spróbuj porządnym kompem pokasować co się da. Odepnij aku i na trochę moduł TCM i spróbuj ponownie. Jak nie pomoże to może uśmierciłeś.