Autor Wątek: Problem z odpalaniem czujnik wału czy coś innego?  (Przeczytany 725 razy)

Offline skot84

  • Aspirant
  • Wiadomości: 9
Problem z odpalaniem czujnik wału czy coś innego?
« dnia: Listopad 22, 2023, 21:39:30 pm »
Wiatam wszystkich x-type 2.5
Wydaje się że prosty temat ale chyba nie do końca zanim odstawie do mechanika może ktoś miał coś podobnego.
Auto nie odpala (kręci) błąd czujnika wału p0335 i tu zaczyna się zagadka. Postanowiłem podładować akumulator.
Podpiąłem Aku (po nocy 12v więc niby ok) do prostownika naladował się, po włożeniu do auta jag odpalił, kilka razy odpalał za każdym razem coraz dłużej kręcił zrobił 60km i po 3 godzinach od powrotu już nie odpaliło ale kręcił.
Odpiołem akumulator na 5 kilka godzin (wymyśliłem sobie że wcześniejsze odpięcie zresetowało pamięć komputera) auto nie odpaliło , znów naładowałem, auto odpaliło.
Wartość akumulatora w czasie rozruchu napięcie spada do 10,3 v. Jak odpali i pracuje napięcie na akumulatorze 14v
Czujnik wału wyciągnąłem sprawdziłem pod miernikiem i niby reaguje na zmianę pola magnetycznego.
Podpowie ktoś coś ?

Offline KArtur

  • Aspirant
  • Wiadomości: 7
  • Kocham to forum
Odp: Problem z odpalaniem czujnik wału czy coś innego?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 12, 2024, 08:21:22 am »
I co wyszło? Bo mam podobnie.

Offline wtom

  • Forumowicz Executive
  • ***
  • Wiadomości: 306
  • wszystkie kotki są fajne
Odp: Problem z odpalaniem czujnik wału czy coś innego?
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2024, 09:10:36 am »
ECU liczy obroty rozrusznika, jak będą za niskie nie odpali. Czujniki wału często padają i reagują szczególnie na temperaturę. Nie wykluczone, że okresowo nie działa czujnik bo np. cewka ma przerwę co łączy/nie łączy. Spadków napięcia nie lubi elektronika i może sypać różnymi błędami. Jak będzie się powtarzać to czujnik trzeba wymienić.