Autor Wątek: x300 Przestał palić, nie kręci rozrusznik  (Przeczytany 681 razy)

Offline JagLDZ

  • Aspirant
  • Wiadomości: 4
  • Kocham to forum
x300 Przestał palić, nie kręci rozrusznik
« dnia: Listopad 16, 2021, 18:08:30 pm »
Witam, mój x300 przestał palić po powrocie z pracy. Auto normalnie odpalało do tego czasu i nie było z nim żadnego problemu.
Poszperałem trochę w internecie i sprawdziłem kilka rzeczy.
Po przekręceniu kluczyka na zapłon check engine gaśnie przed próbą odpalenia, a czerwona kontrola na przycisku zamykania drzwi miga.
Nie załącza pompy paliwa.
Rozrusznik kręci po spięciu na krótko przez przekaźnik lecz nie odpala.
Wymieniłem także pętlę stacyjki.
Dorobiony został drugi kluczyk i zakodowany w nim immo, ten sam objaw na obu kluczykach.
Oczywiście wszystkie bezpieczniki i przekaźniki zostały sprawdzone i są sprawne.

Proszę o pomoc bo brak mi pomysłów, przeglądałem sporo tematów i większość to pętla stacyjki lub immo w kluczyku.

Pozdrawiam.

Offline Six

  • Forumowicz Executive
  • ***
  • Wiadomości: 252
Odp: x300 Przestał palić, nie kręci rozrusznik
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 16, 2021, 20:45:01 pm »
Czujnik położenia wału? Profilaktycznie powinno się go wymienić tak czy inaczej, a można to zrobić samodzielnie w 10 minut jednym kluczem.

Offline JagLDZ

  • Aspirant
  • Wiadomości: 4
  • Kocham to forum
Odp: x300 Przestał palić, nie kręci rozrusznik
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 16, 2021, 21:02:19 pm »
Dzięki za odpowiedź.
Jeśli silnik nawet nie kręci to nie ma na to wpływu czujnik położenia wału, ponieważ on sczytuje obroty, a jak nie kręci nie ma co sczytywać.

Dodam jeszcze, że wybierak skrzyni jest odblokowany ręcznie i mogę przesuwać drążek, oraz każda z pozycji podświetla się po wybraniu na zapłonie.

Nie daje mi spokoju kontrolka Check Engine która gaśnie z resztą kontrolek na zapłonie, a to chyba sygnalizuje tylko uszkodzone immo?

Offline Six

  • Forumowicz Executive
  • ***
  • Wiadomości: 252
Odp: x300 Przestał palić, nie kręci rozrusznik
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2021, 21:23:46 pm »
 Fakt, przeoczyłem, że nawet nie uruchamia rozrusznika. A tzw. inertia switch sprawdzałeś?

Offline JagLDZ

  • Aspirant
  • Wiadomości: 4
  • Kocham to forum
Odp: x300 Przestał palić, nie kręci rozrusznik
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 16, 2021, 21:27:44 pm »
Jeśli to ten czujnik zderzeniowy w nogach pasażera to tak. Jak on jest uszkodzony to odcina prąd całkowicie, zegary nic nie wyświetlają.

Offline KrzysiekEg

  • Forumowicz Executive
  • ***
  • Wiadomości: 386
Odp: x300 Przestał palić, nie kręci rozrusznik
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 17, 2021, 16:10:16 pm »
Sprawdź napięcie na pompie, może padła. Od tego było zacząć. Skoro pompy nie załącza, to może się okazać, że reszta była sprawna.
xj6 4,0 Sovereign 1996

Offline JagLDZ

  • Aspirant
  • Wiadomości: 4
  • Kocham to forum
Odp: x300 Przestał palić, nie kręci rozrusznik
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 18, 2021, 09:43:20 am »
Jeśli pompa była by padnięta to i tak powinien kręcić.
Mimo wszystko pompa była sprawdzana na krótko i jest sprawna.

Offline KrzysiekEg

  • Forumowicz Executive
  • ***
  • Wiadomości: 386
Odp: x300 Przestał palić, nie kręci rozrusznik
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 19, 2021, 14:53:47 pm »
Kręcić będzie, ale nie zapali z braku paliwa.
Zmyliło mnie o podłączeniu na krótko rozrusznika. Mechanicznie działa.
No to teraz, a jest zasilanie rozrusznika? Jak podłączałeś na krótko, to sprawdziłeś, czy jest rozrusznik zasilany przez instalację auta? Może tam jest kłopot? Na tym przekaźniku co go na krótko brałeś, powinno pojawić się napięcie wzbudzenia po kluczyku.
Jeśli tak to zostaje uszkodzony immobilizer, lub komputer. Komputer jest przy prawym słupku A, i bardzo często jak jest nieszczelność, to potrafi zostać podtopiony i zaśniedziałe wtyczki mogą tak działać.
I jeszcze jedna rzecz, jak wymieniałeś pętlę immo, to może przypadkiem przewód od rozrusznika nie łączy na stacyjce. Kiedyś grzebałem przy stacyjce i przypadkiem przewody wypadły z pinów.
Bo wychodzi na to, że nie ma napięcia na pompie, nie ma napięcia na rozruszniku, mechanicznie wszystko jest sprawne. No to tylko immo i komputer.
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2021, 15:01:54 pm wysłana przez KrzysiekEg »
xj6 4,0 Sovereign 1996

Offline truten23

  • Forumowicz Sovereign
  • ****
  • Wiadomości: 610
  • XJ x300 sovereign
Odp: x300 Przestał palić, nie kręci rozrusznik
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 23, 2021, 09:27:57 am »
Jeśli Check engine gaśnie od razu, to pewnie padł Control Body Module.
Samochód nie będzie kręcił.
O ile mnie pamięć nie myli, ten moduł był za schowkiem pasażera.
>lepiej głupio zapytać, niż coś mądrze sp...lić<

Online katar83

  • Forumowicz Sovereign
  • ****
  • Wiadomości: 874
Odp: x300 Przestał palić, nie kręci rozrusznik
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 24, 2021, 04:23:01 am »
Jak gasnie check engine to masz problem z imo i tutaj trzeba patrzec, nigdzie indziej.