Troche czasu minelo, ale napisze co sie dowiedzialem w sprawie tych znikajacych trybow.
Przegladnalem fora amerykanskie,angielskie,irlandzkie i niemieckie.
Bardzo duzo osob ma ten problem.
U trzech osob te usterke powodowal przerwany kabel.Niestety nie wiem,ktory ale pewnie taki co odpowiada za podwozie adaptacyjne. Po naprawie ,problem nie wrocil.
U innych trzeba bylo wgrac nowy soft.Twierdza,ze pomoglo.
Inni mieli te usterke bo winny byl aku.Podobno stasznie czyla elektronika jest w Jagu.
Ja mam nowy akumulator i nie powinno mnie to dotyczyc.Jednak na maxa podladowalem i byl spokoj dluzszy czas.
Zrobilo sie zimno to aku tez troche traci wartosci.
Byly tez osoby,u ktorych stwierdzono,ze wilgoc powoduje zanik trybow.
Wiadomo,ze gdy tylko spadnie troche napiecie to funkcja start stop nie dziala.Jesli jade na innym trybie niz normalny i spadnie napiecie,to automatycznie wylacza te tryby.W trybie ECO jest start stop.
Dosc czesto pomaga zwykle wylaczenie silnika i powtorne wlaczenie.Czasem jednak trzeba calkiem zamknac auto by komp sie zresetowal.
Tak pisano czesto na forach i sam tez tak czesto robilem ,choc nie zawsze z dobrym skutkiem.
Najgorsze w tym jest to,ze gdy znikaja tryby to auto sie inaczej prowadzi.To mnie najbardziej denerwuje.
Zawieszenie staje sie dziwnie twarde,kierownica tez inaczej reaguje.
Jutro znowu podlacze ladowarke i zobacze czy bedzie ok i jak dlugo.
Moze ktos podpowie tez o jaki kabel chodzi.Sprawdzil bym z ciekawosci.
Wiem ,ze na naszym forum byl kolega z F-Type i mial ten kabel wypiety co powodowalo brak trybow.Niestety nie odpisal na pytanie.