Czujnik zmierzchu i czujnik deszczu znajdują się bezpośrednio na szybie rzeczywiście w okolicach lusterka wstecznego.
Ale sprawdziłem ich działanie i nie mają nic wspólnego z "kamerą", światła mijania/dzienne zmieniają się po przysłonięciu czujników na szybie, podobnie wycieraczki załączają się od czujników w tym samym miejscu. Nawet całkowite zasłonięcie "kamerki" nie zmienia niczego w działaniu tych świateł i wycieraczek.
Ciekawa wydaje się sugestia, że to otwieracz bramy garażowej. Mam na lusterku przyciski do programowania takiego otwieracza, ale to komunikacja radiowa, przydałaby się raczej antenka. Są też wersje lusterek z przyciskami do programowania otwieracza bramy w których tej "kamerki" nie ma i takie w których "kamerka" jest a nie ma programowania.
Asystent linii na drodze... Hmmm... jest coś takiego ale w wersji z aktywnym tempomatem, u mnie jest standard. Ale nie jest wykluczone, że lusterko ktoś wymienił.
Najbardziej sensowne wydaje mi się, że to kamerka/czujnik do automatycznej zmiany świateł drogowych, ale nie ma to nic wspólnego z czujnikiem zmierzchu albo nie bezpośrednio. Przetestuję to, światła drogowe zmieniają się automatycznie tylko w czasie jazdy, więc trochę to potrwa muszę pojeździć w nocy.
Rzeczywiście zapomniałem, że światła drogowe załączają się w czasie jazdy automatycznie, a czujniki zmierzchu się do tego nie nadają, poza tym są zabudowane pod innym kątem w stosunku do drogi i nie "patrzą" do przodu. Jedynie ta "kamerka" "patrzy" przed siebie...
Możliwe, że "kamerka" łączy funkcję automatycznego załączenia świateł drogowych, czytania znaków, asystenta pasa drogowego... Hmmm, znowu muszę się uczyć.