Ostatnio sporo się naczytałem na temat płynów bo wymieniałem pompe wody w swoim x300 i streszczając:
Kolor nie jest miarodajny poniewaz nie ma normy dla producentów i jest to tylko wynik dodanego barwnika i nie zawsze są ze sobą mieszalne ( chodzi o dodatek organiczny lub nieorganiczny ) aczkoliwek:
- zielone i niebieskie to zwykle nazwijmy je "starsza generacja" - z nieorganicznymi dodatkami - mogą wytrącać wiecej osadu ,szybciej się starzeją i wolniej odprowadzają ciepło;
- różowe i czerwone to "nowsza " generacje z nieorganicznymi - dłuższa zywotność płynu, szybsze odprowadzanie ciepla
ALE
nowsze nie znaczy lepsze ! poniewaz te nowsze mogą w starszych autach z miedzianym rdzeniami i ołowianymi lutami ROZPUSCZAĆ lutowanie chłodnicy !! czyli NIE MOZNA ich w takim przypadku stosować
Ja w końcu postawiłem na PRESTONE - żółta bańka 4 litry to koszt ok 40 zł czyli cały układ zmienisz za 120 zł i zostanie Ci na ewentualne dolewki - jest bezbarwnego koloru z delikatną zieloną poświatą i nie śmierdzi
- ja kupiłem auto z wyciekiem z nagrzewnicy i az gryzło w oczy
Mam nadzieję ze pomogłem i gratuluję zakupu