Szanowni forumowicze, chciałbym odświeżyć nieco temat, bo aktualnie przymierzam się do wymiany oleju. Czy ktoś z Was może polecić jakiś dobry warsztat w którym taką wymianę robił na Śląsku? (nie chodzi mi o warsztat który to robi, tyko taki w którym ktoś fizycznie był na takiej wymianie ze swoją skrzynią). Mało tego czy wymieniacie dynamicznie czy statycznie, bo jak już wspomniano wcześniej, orientowałem się w temacie i pomimo podzielonych zdań co do metody, rzekomo lepiej jest to zrobić metodą statyczną mimo że wszyscy mają parcie na dynamiczną. Sam po zagłębieniu się w temat wymiany, byłem nastawiony na dynamiczną jednak:
Patrząc też na zestawy które oferuje firma ZF do samodzielnej wymiany, można wnioskować że dokładnie metoda statyczna by była zalecana, ponieważ przy dobrze wykonanej statycznej metodzie podobno do układu wejdzie 7,5l oleju. W zestawie jest 8l. Mało tego na forum bmw bodajże znalazłem informacje chyba z lipca 2021, że firma ZF nie zaleca wymiany dynamicznej, ponieważ po takich wymianach pada mechatronika w skrzyniach. Będę wdzięczny za, sugestie.
A jeśli by się ktoś zastanawiał nad wymianą i szukał misy to wystarczy na tej stronie
https://aftermarket.zf.com/pl/pl/portal-aftermarket/samochody-osobowe-i-dostawcze/katalogi/#/ podać VIN auta i mamy odpowiedź. Pozdrawiam