Temat stary ale jary, więc go odświeżam. Ja zastosowałem dwie dawki ceramizera do silnika mojego X308 XJR z 1998 czyli z nikasilem, który zużywał 0,5 litra oleju na 1000km. Olej to był Castrol Magnatec 5W/30. Wymieniłem olej na Motula 5W/40 i od razu po wymianie zalałem te dwie dawki po 4 ml każda. Po przejechaniu 2000km zużycie oleju wyraźnie spadło, silnik wyciszył się i zaczął pracować jakoś tak bardziej miękko. Teraz są najechane już ponad 4000 km z ceramizerem i zużycie oleju spadło do wielkości praktycznie pomijalnej tzn. silnik zużywa nie więcej niż 0,1-0,2 litra na 1000km i dalej pracuje miękko, równo oraz cicho. Zalałem też ceramizer/jedną dawkę/ do silnika BMW M62 z vanosami, który nie zużywał oleju wcale, ale zaczęło już być słychać lekko klekoczące vanosy, gdyż silnik ma najechane 300tys. Po przejechaniu 1500km od zalania ceramizera vanosów nie słychać już wcale, a silnik podobnie jak w Jagu pracuje ciszej i bardziej "miękko". W tym przypadku nie robiłem wymiany oleju, bo olej miał najechane 5000km, więc szkoda było go wylewać. Olej to taki sam Motul 5W/40 jak w Jagu.
Pozdrawiam