Witam wszystkich bardzo serdecznie po raz drugi.
Jest to mój pierwszy wątek na forum, więc jeśli coś nie tak to proszę wybaczyć i poprawić. A więc przejdźmy do problemu. Jaguar S-Type 4.0 V8 2000r. Autko zakupione w grudniu zeszłego roku i od samego początku występowały delikatne problemy z automatem. Nigdy wcześniej nie miałem swojego auta z automatyczną skrzynią (zawsze manual) jednak w sprawach motoryzacyjnych jestem biegły i stąd zauważyłem, że coś jest nie tak. Na samym początku już w trakcie powrotu do domu po zakupie auta (350km) wyskoczył Gearbox Fault i skrzynia kończyła na 4 biegu. Dopiero zgaszenie i ponowne uruchomienie przywracało na pewien czas pracę skrzyni na wszystkich 5 przełożeniach. Po skasowaniu błędów problem z czasem ustał, jednak... Skrzynia potrafiła sporadycznie "zgubić" bieg przy ostrzejszym przyśpieszaniu a w szczególności przy kick-downie co objawiało się wejściem silnika na wysokie obroty bez jednoczesnego przeniesienia napędu na koła. Pomocne okazywało się delikatne odpuszczenie gazu i silnik "łapał" wtedy bieg. Nie występował do tej pory Gearbox Fault aż do dnia wczorajszego, gdzie notorycznie skrzynia zaczęła gubić biegi aż w końcu całkiem je straciła i pomimo lewarka w pozycji D auto zachowywało się jak na pozycji N oraz wyskoczył Gearbox Fault. Po zgaszeniu i zapaleniu udało się ruszyć i dziś było nieco lepiej. Udałem się do warsztatu i wyszły następujące błędy: P0065, P0460, P0731, P0733, P1000, U1262, P1641. Pragnę zauważyć dodatkowo fakt, iż sprzedawca (komis) zapewniał, że skrzynia jest po remoncie i musi być z nią wszystko OK. Poziom oleju sprawdzałem i jest OK. Samochód ma dodatkowo kilka innych wad i jestem w trakcie pisemnego sporu ze sprzedającym.
Proszę o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam.