Autor Wątek: dziwny dźwięk - pomocy  (Przeczytany 8180 razy)

benjamin

• Gość
dziwny dźwięk - pomocy
« dnia: Styczeń 18, 2012, 11:50:27 am »
problem zaczął się gdy temperatura spadła poniżej zera, po uruchomieniu silnika po nocy lub dłuższym postoju po przekroczeniu prędkości 50 km pojawia się dziwny dźwięk dochodzący z przodu,  z prawej strony kota, dźwięk podobny jakby linka obcierała w pancerzu, intensywność zmienna w przy rożnych prędkościach, dźwięk ten ginie po przejechaniu kilku km, nie pojawia się nigdy przy ciepłym silniku, nie pojawia się na postoju nawet na zimnym silniku i gdy obroty wręcę na taki poziom jakie osiąga samochód powyżej 50-60km/h, silnik brak błędów, ktoś przerabiał podobny temat lub ma jakieś pomysły?  
nie potrafię tego zgiagnozować gdyż słychać to tylko podczas jazdy, gdy zwolnie do 40km/h dzwięk ginie, przyśpieszę znów się pojawia, po kilku kilometrach cichnie całkowicie....
 x-type 3.0 4x4 2002r

cobi

• Gość
Odp: dziwny dźwięk - pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2012, 11:54:51 am »
Tak myśle może coś z tłoczkiem hamulcowym?

benjamin

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 18, 2012, 12:04:41 pm »
miałem za małolata motorynkę i ten dźwięk przypomina mi dźwięk jak mi obcierała linka od prędkościomierza o pancerz...  jest dość intensywny
przyjrzę się hamulcom za kilka dni przy okazji wymiany końcówek drążków, a może to pompa abs?

ciamajda

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 18, 2012, 14:20:15 pm »
jak temperatura spadła :-\
a oponki na zime zmieniałeś???

benjamin

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 18, 2012, 14:29:46 pm »
jak temperatura spadła :-\
a oponki na zime zmieniałeś???

od listopada mam zimowe

ciamajda

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 18, 2012, 14:31:35 pm »
od kiedy słyszysz ten dzwięk??
sprawdz ciśnienie w oponkach

zadek07

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 18, 2012, 19:53:38 pm »
Stawiam na lozysko na wale napedowym :) Czesto pada w starych rocznikach.

Konradop

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 18, 2012, 20:15:25 pm »
Stawiam na lozysko na wale napedowym :) Czesto pada w starych rocznikach.

ja też stawiam na łożysko
a wymiana ... niech szlag to trafi ...  :-gwizd

ps. Zadek masz może nr katalogowy tego łożyska ? Bo wiem ze wymieniałeś na nowe.
chociaz na jakimś amerykańskim forum wyczytałem ze goście to jakoś smarują i przechodzi  :o były nawet zdjęcia co i jak. Jak znajdę to wkleję link

benjamin

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 18, 2012, 20:48:08 pm »
chodzi o łożysko podporowe wału? czy o jakieś inne?

Konradop

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 18, 2012, 21:04:48 pm »
tak podporowe wału
tu gdzieś znalazłem tą stronę z ang forum - jak chłopaki sobie radzili smarując
podaję link:

http://www.drivehq.com/web/jfenley/Repair_Grease_Prop_Shaft.html

może coś Ci pomoże. (o ile to oczywiście to ale objawy własnie tak sugerują)
pozdrawiam

zadek07

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 18, 2012, 21:08:14 pm »
Gdzies mam stare lozysko, jutro poszukam. Wiem ze tanie nie jest 150zl dobre lozysko a wymiana to czysta przyjemnosc  :-V
Najprostszy znamy mi test na lozysko na wale:
Podnosimy caly bok samochodu (podkladamy lewarek na srodku samochodu z jakas deseczka), tak zeby dwa boczne kola byly w powietrzu. Odpalamy samochod, jak mamy automat to powoli rozpedzamy kola to moentu az cos gwizdze, wiec wtedy druga osoba sprawdza skad sie wydobywa dzwiek. Jesli mamy manual to spokojnie z 3 biegu mozemy ruszyc. Nie bojcie ze sie samochod odjedzie, bo zadziala mechanizm roznicowy i sie nie stanie, chyba ze od razu wcisniemy gaz do oporu to moze wyskoczyc :). Oczywiscie wyskoczy blad abs-u bo dwa pozostaje kola sie nie beda krecic, ale po kilkuset przejechanych metrach sam zgasnie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2012, 21:14:04 pm wysłana przez zadek07 »

benjamin

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 19, 2012, 07:58:49 am »
dziękuję wszystkim za pomoc  :-R  niedługo będę wymieniał olej to  się temu przyjrzę

benjamin

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 30, 2012, 15:45:06 pm »
tak jak podejrzewaliście za te dźwięki odpowiedzialne jest łożysko na wale....  wiem że jest niewymienne bez cięcia wału, czy we wszystkich x tak jest ? czy w nowszych już jest wymienne? i czy wał z 2006r będzie pasował do 2002?

zadek07

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 30, 2012, 16:09:33 pm »
z tego co mi wiadomo to wszystkie

ktr

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 31, 2012, 14:58:01 pm »
Mam to samo u siebie: http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,16000.30.html

Na początku myślałem, że to piszczy pasek, ale to jest raczej łożysko. To w X-ach chyba bardzo częsta przypadłość. Boję się cięcia wału, bo nie będzie pewnie już tak wyważony i może osłabiony. Sam nie wiem. Oby smarowanie zdało egzamin.