Witam!
Czy może ktoś posiada wiedze o możliwości rozszerzenia opcji działania lusterek zewnętrznych. Mój S-type w 2004 roku wyszedł z fabryki bez możliwości elektrycznego składania lusterek zewnętrznych. Są podgrzewane i ustawiane elektrycznie. Fachowcy twierdzą, że przeróbka w tym przypadku na składane elektrycznie to potrzebna jest wymiana samych lusterek, wiązki elektrycznej i panelu sterowania co kosztować będzie około 2000 zł. - nieopłacalny wysiłek.
Dzisiaj zajrzałem do kostki łączącej lewe lusterko z wiązką pod panelem drzwi i zauważyłem ciekawą rzecz - do kostki dochodzi wiązka z 14 przewodów (widać na załączonych zdjęciach) a z kostki do lusterka biegnie już wiązka złożona z 12 przewodów. Może wiązka przewodów pod panelem drzwiowym jest przystosowana do składanych lusterek i wystarczy wymienić tylko lusterka na posiadające napęd do składania.
W samochodach fabrycznie wyposażonych w opcję elektrycznego składania lusterek zewnętrznych, składanie odbywa się przyciskami do regulacji położenia luster w ten sposób, że wybierak strony prawa/lewa znajduje się w pozycji neutralnej a składają się przyciskiem (strzałką) w dół i rozkładają przyciskiem w górę.
Nie mam gdzie zweryfikować tych domysłów dlatego pytam Was.