z tego co rozumiem to już od długiego czasu nie były aktualizacje na ten system Alpine.
Właśnie szukałem ostatnio i tylko są na nowsze modele 2006/7+ XKRy Aluminiowe.
i dlatego ludzie wolą bez navi ale z 3 zegarami kupować.... bo to nie wielki plus...
Radze TomTom 920 sobie kupić i dać gdzieś zamontować- chętnie pomogę z aktualizacją go w razie potrzeby - i właśnie myślałem że można by było platformę zrobić na TomToma Dock przed ekranem, i tym sposobem mieć niewidoczny ale i łatwo podłączony TomTom..... i gra MP3s (pojemność do 32GB SD card) i ma Bluetooth do telefonu i do radia bezprzewodowo wysyła dzwięk. Najbliższy do fabrycznego systemu (np BMW, ale bez wad i DVD problemy) i możesz łatwo dodać POI i trasy itd. ze swojego kompa używając program TYRE przez GoogleMaps...
np...
poprostu się wkłada z góry i dock fajnie trzyma i dostarcza prąd
drut który prowadzi do USB łatwo zmienić na ten od adaptera 12v do mini-usb, i wtedy nic nie wystaje z tyłu. można wtedy go zamontować na takiej platformie metalowej która wchodzi pod drzewo pod tym Navi....
albo i tez myślałem wyjąć ekran i włożyć jakiś klocek na kórym ten dock postawić i z tyłu...
Mam też BMW 5 z navi dużym ekranem z mapami 2012 który tak jak Jaguar też działa "swoim sposobem" i jest bardzo kompetentny, ale jestem dalej przekonany że TomTom (miałem 720 i 920) to najlepszy sposób nawigacji w dzisiejszym rynku...