Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

regulacja światła

<< < (2/4) > >>

edii:
może w nowszych typach Xtypach inaczej to rozwiązali   ;D bo plastik jest naprawde  :-thumpdown

kogutki:
jezeli to jest ABS to sie nie uzywa klej, tylko rozpuszczalnik, w przypadku ABS keton. wtedy struktura
sie rozchodzi i sie laczy z "doklejonym" elementem. ABS, mimo to termoplast, za bardzo sie nie nadaje
do klejenie na goraco a takze kleje adhezywny za bardzo nie trzymaja. jak jeszcze bylem studentem
pracowalem w laboratorium bayer gdzie sie zajmowalo tym, ABS wtedy byl czolowym produktem bayer
plastics. ten plastik sam w sobie jest super, bardzo trwaly.

Innowierca:
Z tym spawaniem to też nie do końca jest tak, że topisz i plastik wiąże sam z siebie. Z tego co widziałem koleś używał też jakiś pasków plastikowych, czyli pewnie czegoś  w rodzaju elektrody.  A teraz mi się jeszcze przypomniało - kiedyś bawiłem się trochę w modelarstwo (tzn RAZ skleiłem taką fajną Scanię z długim nosem razem z naczepą  :-yipee ) i używałem kleju, który właśnie doprowadzał do topnienia plastiku. Aż takie włoski się z niego wytrącały. To był taki klej w buteleczce jak od lakieru do paznokci (też z pędzelkiem).

kogutki:
dokladnie tak to dziala. ten "klej" to wlasnie rozpuszczalnik na bazie keton. modele plastikowy sa ogolnie
z polystyrolu, i ten bardziej sie rozpuszcza niz ABS, ale taki klej mozna uzywac takze do ABSu.

edii:
to wędruje  :-Ajutro do jakiegoś sklepu modelarskiego :-V
a co z tymi awariami  występują  tak sporadycznie  ??????

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej