Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)
Problem z szyberdachem
Siara_nh:
jak w temacie mam problem z szyberdachem...do góry działa normalnie się podniesie i jest OK, ale jak chce żeby sie wsunął to tylko opadnie na dół i nie chce w ogóle ruszyć, posiadam X300 od kilku dni i nie wiem co z tym szyberdachem było wcześniej...możecie mi doradzić gdzie mam szukać problemu , mogło sie coś zatrzeć?
Luqasek:
specjalistą od szyberdachu w jaguarze nie jestem, ale ja bym się zabrał za sprawdzenie bezpieczników, a co potem? może ktoś inny coś podpowie
KiNiU:
hmm problem moze byc troche skomplikowany, nie wiem jak wyglada sterowanie szyber w jaguarze ale przerabialem ten sam problem w audi:) przy silniku sterujacym szyberkiem sa takie 2 styczniki i one odpowiadaja za zatrzymanie szyberdachu w odpowiednim miejscu (wysuwanie w gore i chowanie w dach) jezeli jedno ci nawali to wlasnie tak sie dzieje u mnie w audi udalo mi sie to obejsc ale szyber dach zamykam na wyczucie bo nie zatrzymuje sie on w odpowiedniej pozycji. To jest trudne do wytlumaczenia ale dostan sie do silnika szyberdachu i obserwuj co sie dzieje jak otwierasz i zamykasz.
szpulek:
Witam,
podlacze sie pod temat. Nie dziala mi szyberdach - tak juz kupilem, zjezdza tylko 1cm w dol i sie zatrzymuje, natomiast jesli probuje go uchylic to wychyla sie tylko lewa strona jakies 2cm w gore, prawa niestety nie.. Chcialbym zobaczyc jak wygladaja tam prowadnice, ale nie wiem jak sie do tego zabrac, ma ktos jakis pomysl?
pzdr
szpulek:
Wiec tak, pokrywe szyberdachu da sie zdjac w pozycji lekko uchylonej, kilka wkretow na krotszym boku szyberdachu z dostepem od gory, to pozwla dojsc do czesci prowadnic i w moim przypadku pozwolilo na ocenienie strat.. Uwaga na sprezynki, ktore unosza szyber, sa bardzo delikatne (u mnie wlasnie jedna strzelila).. pzdr
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej