Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
średnie spalanie 11 litrów w 2.0 TDi ?
luko_j:
--- Cytat: Tygrys3 w Kwiecień 04, 2011, 23:30:21 pm ---10 -11 litrów w korkach :-gwizd to ty farciarz jesteś :-gwizd
--- Koniec cytatu ---
aj tam aj tam.. mi dzis na trasie (150km krajowa 4) spalil 3,9 :-gwizd a po krakowie 7,2 :-hehe sie to dopiero nazywa fart, po 10kkm sie nauczylem juz nim jezdzic i 9l nie przekraczam a czasem i autostrada, i zeby nie bylo ze wolno to kr-dw ponizej 2h :-tylko
Innowierca:
--- Cytat: moriss82 w Kwiecień 04, 2011, 23:12:22 pm ---Koledzy,
Co do spalania, też mam 10-11 litrów w korkach.
Jestem już po:
-wymiana termostatów. żeby było śmieszniej zrobiłem to 2x
-wymieniłem czujnik temp.
Generalnie wskazówka "lepiej" się już zachowuje. Po parunastu minutach staje na tak 80% stanu (od 0 do połowy).
Na środku stoi tylko jak się mocno ciśnie na A2. No i spada po odpuszczeniu gazu.
Rozmawiałem z gościem od Karlika oraz NSU Volvo Poznań (były mechatronik ASO Jaga) - wskazówka temp w X-ach pokazuje cuda i w sumie w ASO jak miałeś pecha to też niezbyt sobie z tym radzą.
Robiłem już wtryski więc to także odpada jako przyczyna spalania. Autko regularnie serwisowane (filtry i itp.)
ALE, nadal mam duże spalanie - przyznam się bez bicia - sugeruje się wskazaniem kompa pokładowego (fachowcy od Jaga twierdzą że też potrafi pokazywać cuda)
Od jakiegoś czasu kot szaleje i sobie sam z siebie gaśnie (gdy wrzucam na luz czy dojeżdżam do krzyżówki), nieważne czy silnik jest zimny czy ciepły. Zdarza się to absolutnie nieregularnie. jest to kurde ciut niebezpieczne gdy podczas hamowania silnikiem w zakręcie pada wspomaganie i hamulce...
Może ktoś to potrafi powiązać z wysokim spalaniem/???
--- Koniec cytatu ---
Na 99% za gaśnięcie auta odpowiada czujnik położenia wałka rozrządu. U mnie było tak, że jadę sobie np 100km/h i nagle pstryk - auto gaśnie. Czasem przy niższych prędkościach, czasem na luzie. Czujnik nie jest drogi, nie pamiętam jego numeru ale można go kupić od forda. Na forum powinien gdzieś być temat odnośnie tego czujnika.
daniel:
Czujnik w JLR to prawie 280 pln, u forda około 100 (ford part number 6C11-12K073-AA ).
Innowierca:
A widzisz, już masz nr. Ja za ten czujnik w oryginale płaciłem przez neta chyba 70zł, ale jak coś kupuj tylko oryginał. Podobno zamienniki są strasznie kiepskie.
daniel:
Orginał w JLR też ma znaczek forda ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej