Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
średnie spalanie 11 litrów w 2.0 TDi ?
qbaty:
--- Cytat: vonKohler w Luty 23, 2010, 21:49:43 pm ---Nurtowało mnie to qbaty i wrocilem do mechanika po swoj termostat:) duzy, bo mały juz gdzieś posiał..
Zrobiłem tak jak napisałeś i otworzył się przy prawie wrzącej wodzie, więc prawidłowo
--- Koniec cytatu ---
To ja już poddaję się :-[ Całe moje wyobrażenie o zasadzie działania układu chłodzenia legło w gruzach ;)
Sorki, jeśli Cię wprowadziłem w błąd i naraziłem na niepotrzebne koszty...
vonKohler:
Koszt nie był za duży, a nie spłabym po nocach tylko zastanawiał się czy to termostat czy nie..czy jeden czy moze drugi ;) Teraz wiem ze to nie to i tak wole :) Przy okazji czegoś się nauczyłem :-thank
Michal_C:
Czy wskaznik temp ma cos wspolnego z poziomem oleju w silniku? Na ang. forum wyczytalem, ze ktos tak mial wlasnie.
vonKohler, wskazowka powinna stac w pionie (i jest to 80 stopni) niezaleznie od pory roku i warunkow pogodowych (przynajmniej wg jednego z uzytkownikow X'a).
Mnie zastanawia jedno. Ktos wspomnial, wskazowka "w oczach" spada. Takie cos widzialem tylko gdy sie wentylator wlaczal ??????, moze jakis czujnik (termostat? :-nuts ) bez powodu podaje sygnal na wentylator by sie wlaczyl... Albo jakis bezpiecznik mokry?
artleks:
Spadać nie spada - w lecie. W zimę jak samochod jest cieply i wskazowka prawie dotyka srodkowej kreski (temperatura powietrza -5 - o stopni C) ruszam ze skrzyżowania do prędkości 70-90 km/h temperatura spada po chwili (20-30 sek) do ostatniej kreski przed polową (temperatura spada bardzo powoli nie gwaltownie) Wedlug mojego rozumowania zmniejszenie temperatury powoduje zimne powietrze z zewnatrz samochodu ??????
Michal_C:
ma to sens. ale kolega pisal, ze gdy pusci gaz przy 100-120 to wtedy spada temp:) to jest dziwne... chyba, ze faktycznie powietrze z zewnatrz tak chlodzi. Jak jedzie 120 to ma stale obciazenie silnika, ktore trzyma temp. a gdy odetnie doplyw paliwa, to silnik nie ma co robic i stygnie. :-yipee
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej