Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)

Zima

<< < (2/4) > >>

adams:
Sprawdze termostaty!
A tak apropo to za co odpowiada ten czujnik powietrza, jaki moze miec wplyw na prace silnika? Przy okazji wydaje mi sie ze jak odpala na ssaniu to ma za duze obroty, ponad tysiac, moze ten czujnik jest zly. To chyba ostatnia zecz jaka jeszcze nie sprawdzalem!
poz adams

richie:
ok, najpierw napiszę po angielsku tak jak to mam w manualu:
The air temperature sensor is a temperature-sensitive resistor. As the ambient (intake) air temperature rises, the electrical resistance decreases, providing an input to the ECU. The ECU use this input as a measure of intake air denisity (as air temperature rises, its density decreases)

Czyli ja rozumiem to tak że ten czujnik podaje do ecu temperature zasysanego powietrza.

qbaty:
Może zacznijmy jeszcze raz - adamsowi nie nagrzewa się silnik. Ja by szukał raczej przyczyny w termostacie. Uszkodzony termostat zazwyczaj nie domyka się, pozwalając chłodziwu krążyć w układzie. Latem mogłeś nie zauważyć problemu, bo przy wyższych temperaturach otoczenia chłodziwo grzeje się szybciej, a termostat i tak otwiera.
Jeśli chodzi o czujniki to służą one do sterowania ECU i ich wpływ na temperaturę silnika jest raczej nikły. Przy niedogrzanym silniku i niskiej temperaturze zewnętrznej ECU podaje bogatszą mieszankę i stąd podwyższone obroty (i pewnie spalanie  :-gwizd).
Ja bym zaczął od termostatów i dopiero, gdy silnik będzie się prawidłowo nagrzewać, a problem podwyższonych obrotów by nie ustąpił, zabrałbym się za czujniki temperatury.

adams:
I tak zrobie!
Dzeki Wszystkim ;D ;D ;D
poz adams

richie:
dlatego pierwsze co napisałem to termostaty, kup sobie od razu 2 w intercarsie, są tanie jakoś po niecałe 30 zeta wychodziło. Problem mozesz mieć przy zmianie, zazwyczaj obudowy są już schrupane i trzeba montować je na silikon.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej