Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Problem z alarmem, pilotem a może centralnym zamkiem ?

(1/2) > >>

Buras:
Witam

Mam pierwsze pytanie :)
Od dłuższego już czasu nie mogę zamknąć samochodu z kluczyka (myślałem, że może jednak po czasie samo się naprawi).
Z pilota mogę otworzyć drzwi, zapalić światła, otworzyć klapę ale zamknąć się nie da.
Zamykając kluczykiem lub próbując pilotem - klakson dwa razy daje sygnał a światła mrugają 5.

Jakieś pomysły.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

Luqasek:
W drzwiach i w bagażniku są czujniki, czy są one zamknięte, zazwyczaj w postaci zwykłych wyłączników. Może któryś z nich nie działa, auto myśli, że drzwi lub bagażnik są otwarte i to dlatego? Tak zgaduję, bo na X-type się nie znam. Pozdrawiam :-tylko

sebus34:
jeżeli kierunkowskazy mrugną pięc razy to znaczy ze alarm pracuje w trybie awaryjnym masz uszkodzony jakis podzespół.
Jak zamkniesz z kluczyka to alarm sie uzbroi ? nie powinien !
Otwórz okno zamknij samochód kluczykiem i po jakiejś chwili zobacz czy mruga lampka alarmu jak tak to alarm sie uzbroił włóż ręke przez wcześniej otwarta szybę i rusz ręką alarm sie powinien włączyć
czy wyłączniki krańcowe są sprawne?

sebus34:
w tym przypadku piknął by dwa razy i kierunkowskazy by migneły dwa razy a pięć razy mruga jak jest coś nie tak z alarmem

Huckleberry:
Zacznij od przeprogramowania pilota:

1. Wsadź klucz do stacyjki.
2. Przekręć do pozycji "I"
3. Przekręć do pozycji "II" i z powrotem do "I" cztery razy.
4. Alarm trąbnie raz.
5. Wyciągnij klucz ze stacyjki.
6. Wciśnij guzik pilota (obojętnie który), jedno trąbnięcie potwierdzi, że jest OK.
7. Można zamykać z pilota.

Inny problem to zabrudzona zapadka klucza w stacyjce, czasami się nie domknie. Proponuję po kropelce oleju maszynowego w każdy zameczek, łącznie z mechanizmem bagażnika.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej