Dział Ogólny (Tematy Jaguarowskie i nie tylko) > Nowi Forumowicze i Jaguary

Witam wszystkich milosnikow kotow.

<< < (3/3)

walec:
czy renowacja w Norwegii nie będzie Cie kosztować zbyt dużo?
Chyba musiałeś jakiś bajoński podatek zapłacić za rejestracje auta z poza Norwegii...

Przepraszam że ja od razu o pieniądzach ale interesuje mnie Norwegia od strony finansowej ;D

djevel:
Norwegia faktycznie jest droga, ale .... na kazdy przepis da sie znalezc antyprzepis.  ;D
Sam samochod nie kosztowal mnie duzo, transport byl prywatny, wiec wg taryf, przy dystansie na jakim przewiozlem auto nie podlega opodatkowanu. Zaplacilem wiec Vat (25%) i zaplace jeszcze podatek od pierwszej rejestracji przy czym podatek ten jest obliczany w oparciu o wartosc rynkowa i parametry auta przy pierwszej rejestracji. Na wszystko znajdzie sie tu tabela  ;D Trzeba jeszcze kupic tablice i ubezpieczyc.
To stanowi problem, jezeli chce sie zarejestrowac kapitalnie wyremontowany lub mocno zmodyfikowany zabytek (np.sam. wyscigowy). Trzeba  wtedy doplacic roznice w Vat, pomiedzy deklarowana wartoscia celna, a wartoscia rynkowa w czasie rejestracji oraz podatek od mocy silnika - ok 900 kr od konia mechanicznego, powyzej mocy katalogowej (jezeli silnik byl modyfikowany).
Aby to zrobic samochod musi byc tylko sprawny technicznie - zawieszenie, hamulce, swiatla, korozja w okolicach struktur nosnych.
Dlatego lwia czesc renowacji odkladam na czas zimowy.
W praktyce jak sie zna przepisy i luki to mozna z nich korzystac.
Jako ciekawostke dodaje link. To kalkulator importowy dla sprowadzajacych samochody:

http://www.toll.no/templates_TAD/RegistrationTax.aspx?id=79&epslanguage=NO

pozdrawiam i sluze pomoca przy tlumaczeniach :-V

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej