Dział Ogólny (Tematy Jaguarowskie i nie tylko) > Jaguar News & Jaguar Scena

78. rocznica powstania pierwszego samochodu Jaguar.

<< < (2/2)

champagne:
Zgadza się, podwozia również dostarczała sąsiedzka firma Standard Motor Company. Między firmą Standard Motor Company a SS Cars Ltd. istniała ścisła współpraca, często inżynierownie obu firm pracowali nad jednym projektem, ale była to naturalna kolei rzeczy.

KRISS:
no właśnie się zastanawiam, bo SS był koncepcyjnie całkowicie taki sam jak Austin Swallow - silnik standard podwozie standard.
Właśnie chodzi mi o to samo na co zwrócił uwagę kolega Optre.
SS- czyli  Swallow Special, Standard Special, czy też inna wariacja nazwy jest  identyczną koncepcją co Austin Swallow. Jak wiadomo przed wojną istniały firmy karosujące i SS właśnie taką firmą była, więc nic w tym złego, że pierwszy był Austin. I teraz trochę zgłupiałem, bo Standard miał taką samą współpracę z Lyonsem jak Wolseley na przykład. To Hornet może? Kwestia pracy na własny rachunek od SS jest mocno dyskusyjna. Ok pierwotna kampania marketingowa "SS is coming!" no ewentualnie...  bo oprócz Horneta mamy jeszcze Swifta i Fiata i one były sygnowane Swallow z odpowiednią statuetką na chłodnicy. Ale chyba odejście Walmsley'a to własny rachunek.
i teraz tak, albo przyjmujemy własne podwozie ( a to chyba 33 rok ) albo własne wszystko podwozie + silnik a to jest gdzieś 34-35 i postawienie w dziale inżynieryjnym Heynesa. Na początek przerobili silnik, później zrobili swój.
Zależy od tego jaki punkt wyjścia przyjmiemy.  Prawdziwy własny rachunek - to własne konstrukcje, czy brak wspólnika.
Dla mnie punktem wyjścia jest człowiek i 1934 czyli firma S.S. Cars Ltd
a więc...
Na początku był wózek boczny i od tego się wszystko zaczęło... zresztą samochód Benza tak naprawdę był trajką i dziś byłby całkiem uznanym motocyklem :)

champagne:
Fakt jest taki, że literatura fachowa oraz wiele niezależnych źródeł jako pierwszego historycznie Jaguara podaje SS1. Austina nie mieszają w to, ponieważ był to produkt całkiem innej marki, którą ramowo powyżej opisałem. Natomiast nadwozie typu kabriolet do Austina Seven było pierwszszą samochodową konstrukcją W. Lyons'a, potem gdy dostrzegł on potencjał w tego typu producji, jego firma przestawiła się na karosowanie, jednak każdy skarosowany w ten sposób samochód nie stawał się inną marką, dodawano tylko statuetkę jaskółki i słowo Swallow w nazwie. Jednak Lyons czuł ciągły niedosyt i postanowił zaprezentować własne dzieło pod swoją marką SS, a jak powyżej pisałem, sam Lyons powiedział, że znaszenie SS powinno na zawsze pozostać tajemnicą. Zapewne dlatego model SS1 zaprezentowany w październiku 1931 roku na London Motor Show jest uznawany za pierwszego Jaguara.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej