Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)

Fuel Fail 18

(1/3) > >>

Hornet:
Witam
Borykam sie z takim problemem jak w temacie.
Jak to wygląda:
Rano (tylko rano, i zazwyczaj po dłuższym postoju czyli 2-3 i wiecej dni, czasem tylko po 1 dniu stania) silnik zapala ale wyskakuje check i fuel fail 18. Po wyłączeniu zapłonu - włączeniu błąd znika.
Dopiero dzisiaj błąd wyskoczył, zgasiłem silnik. Już nie zapalił. Po odłączeniu aku zapalił, oczywiście check, podjechałem na stacje i zatankowałem (silnik do stacji rozgrzał sie całkiem). Ze stacji już bez problemów, błąd zniknął z wyświetlacza. I pytanie, od czego rozpocząć grzebanie. Wg mnie wilgoć nocno-poranna go męczy. Czy może to tylko życzenia i poprostu wymieniać coś?
pozdrawiam

optre:
Feul Fail 18 - Sygnał dużego otwarcia przepustnicy przy sygnale niskiego przepływu powietrza

Tak wynika z moich informacji, może coś jest z przepływomierzem?

Hornet:
Do opisu 18 dotarłem. Niestety możliwości usterki od MAF-a , TPS-a do katalizatorów, uszkodzonego silnika. Może ktoś miał podobne objawy - co ruszyć, poczyścić, może są jakieś najczęstsze przyczyny. Wole na ślepo nie startować bo przy tps-ie można pewnie namieszać sobie. Generalnie ciepły silnik nigdy nie dał objawów.
1. punkt to kupie kontakt spray jakiś i bede sikał ;-). Gdzie szukać wtyczki tps-a?
dzieki za podpowiedzi

Hornet:
Ok, dzieki. Dzisiaj drobny papier, kontak spray jakiś i powalcze :) NAjgorsze to mocna niejednoznaczność błedu. No ale teraz mam kolejną możliwość poznawania Jaga :-gwizd, amam nadzieje że zwalcze do nadejścia wilgotnych dni. Lubie być pewien rano samochodu.
pozdr

Hornet:
Styki przeczyszczone. Rano zobaczymy, ale   :o :-zly:o ... Jednak tak jak przy poprzedniej marce samochodu jaką jeżdziłem najwieksza wada to poprzedni właściciel. Odma wchodząca do dużego kolanka w dolocie (to za MAF-em) poklejone jakąś taśmą. Dokładne przyglądnięcie sie gumie (harmonijce) przed przepustnicą...i urwał nać dziura, ych :-thumpdown. Zalepione, nowa zamówiona. A dziurka nie po strzale LPG (bo i takowego nie ma)tylko takia jakby komuś przy robocie sie srubokret albo inne w miare ostre coś omskneło i dziabneło :-nuts.

PS Gdyby Admin jakiś miły poprawił tytuł wątku - potem dla potomnych w wyszukiwarce bedzie ciężko szukać.Fuel poprosze, nie jak Feul napisałem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej