Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
Pomocy! Jag nie startuje
memento1984:
Dzisiaj rano Kotek odmowil posluszenstwa. Podejrzewam ze dojechalem na oparach i zabraklo paliwa - komputer coprawda pokazywal ze jeszcze range okolo 15mil ale wskaznik byl juz na czerwonym. Do stacji mam dwa kroki wiec myslalem ze rano podjade przed praca i wtopa! Silnik kreci, napiecie aku prawidlowe (przy kreceniu troche spada wskazowka ale chyba w normie), po przekreceniu stacyjki do pozycji gotowosci wydaje mi sie ze slychac pompe nabijajaca cisnienie. Po powrocie z pracy dokupilem 5L paliwka (no niestety tylko taki kanisterek mialem). Przy odkreceniu korka az swist poszedl, jak mniemam pompa rano zaciagala powietrze. Nalalem paliwka ale kotek nie odpala - czy spalilem pompe probujac odpalic go z rana? Przedtem najmniejszych objawow dlawienia ani niczego takiego nie bylo - wyglada na paliwo ale z 5L niestety nie rusza. Co zrobic, jak dalej zdiagnozowac? Czy przez brak paliwa i krecenie moglem cos uszkodzic? Prosze pomozcie! Bartek
memento1984:
profilaktycznie podlaczylem aku do ladowania - niestety ladowanie tanim prostownikiem, co dziwne wskazowka ani drgie. Przez sasiada od ktorego dostalem prostownik na 2 sekundy podlaczylem odwrotnie klemy (powiedzial mi ze czarny to + a czerwony - heh). Mam nadzieje ze go nie spindolilem, taka chwila to wsumie nic. Czyli mowicie zeby jeszcze zalac ? Troche jestem podlamany, teorii juz mniej wiecej tyle ilu ludzi spytalem : > podobno moglem zassac jakies farfocle z baku i tym samym zapchac filtr paliwa - realne zagrozenie ?
V12:
iskra jest? paliwo czuć z wydechów?
memento1984:
zle podlaczalem klemy do ladowania, jakis brak styku. Teraz ladowanie zaskoczylo i ku mojej uciesze zaczelo ladowac duzym pradem, 5A, co oznacza rozladowanie aku. Mam nadzieje ze bedzie to strzal w dziesiatke. 5L dokupilem : >
memento1984:
niestety to nie aku. co dalej sprawdzic. zapachu benzyny z rury nie ma. czy mozliwe ze zapchal sie filtr paliwa albo pompa paliwa wysiadla ewentualnie przekaznik siadl ? Napiecie ok, przy probie zakrecenie cisnienie skacze na normalny poziom, slychac rozrusznik. kazda sugestia na wage zlota!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej