Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Dzwine szumy z silnika
muttley:
Jeszcze wczoraj wszystko było w porządku...
Jednak ta bajka za długo trwać nie może i jest nowy problem. Przy przyspieszaniu (od ok. 1800 rpm) słychac dziwny szum. Domyślam się, że to trubosprężarka a więc coś poważnego.
Czy któryś z was miał kiedykolwiek problem ze sprężarką? Jak tak to na ile poważny?
oskioski:
to raczej na pewno turbina ( wydaje szum lub gwiżdże ) - może wymagać regeneracji .
jeżeli nie dbałeś o nią tzn. wyłączałeś silnik zaraz po zatrzymaniu i nie dałeś jej wystygnąć , zebrał się nagar oleju i nie pracuje jak powinna .
pamiętaj , ze po zatrzymaniu samochodu z turbiną , trzeba odczekać ok minuty , aby turbina wypluła cały olej , inaczej po jakimś czasie można ją zatrzeć
tu poczytaj http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,3666.0.html
muttley:
w takim razie co radzisz? mozna ta turbine wyczyscic z tego nadmiaru oleju (jesli taki jest) ? czy dalsza jazda samochodem (2-3 dni ok. 500 km) moze zajechać turbine?
oskioski:
wolałbym , zeby wypowiedzieli się turbinolodzy w tej sprawie . nie chcę cię wprowadzać w błąd . jeżeli jest w niej sporo nagaru to wymaga regeneracji i 500 km. w tą czy drugą to już nic nie zmieni . z tego co wiem koszt regeneracji jest dość kosztowny . poczekajmy co inni na ten temat wiedzą i przeczytaj dokładnie co napisane jest w wątku , który zamieściłem wyżej
muttley:
btw: to brzmi tak jakby po wcisnieciu pedału gazu spod maski dobiegał odgłos włączonej suszarki do włosów... na 99 % jestem pewien, że jej tam nie ma...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej