Dział Techniczny > Technika ogólna, Literatura
Jaka nawigacje polecacie?
Zwierzu:
Ja mam następujący problem "nawigacyjny":
- kupiłem Jaguara XKR rocznik 2000 z wbudowanym systemem nawigacji w USA
- sprowadziłem go do Polski
- próbuję się dowiedzieć, czy mogę używać wbudowanej w ten samochód nawigacji w Polsce.
Na razie zlokalizowałem firmę, która produkuje systemy nawigacyjne do Jaguarów. Niestety w FAQ na stronie tej firmy przeczytałem dwie niepokojące informacje:
(1) Mapy europy nie pasują do aut przeznaczonych na rynek amerykański - inny standard kodowania map (?!?!?!)
(2) W internecie dostępne są tylko mapy dla najnowszych modeli Jaguarów - o wszelkie inne mapy trzeba pytać dilera Jaguara
Coś czuję, że nie poużywam sobie wbudowanej nawigacji....
Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat?
Zwierzu
XJRfan:
Ech nie sądzę żeby było nie do zrobienia, pewnie tylko polega na wgraniu oprogramowania europejskiego, lub wgraniu samych map (europejskich)europy i już. Na pewno da się jakoś ten problem przeskoczyć. Prędzej bym dowiadywal się u tzw magików od nawigacji niż u producenta :-V
Zwierzu:
Rzecz niestety jest nie do zrobienia :-\
Oto list z Jaguara w tej sprawie:
--- Cytuj ---Dzień dobry
Uprzejmie informuję, że amerykański system jest inny i wymaga wymiany czytnika map na wersję europejską ale i tak nie spełni to Pana oczekiwań związanych z korzystaniem z mapy Polski.
Nowe mapy uwzględniające (to co Pan zidentyfikował jako dla modeli z 2007 i 2008) obszar Polski są zapisane na płytkach DVD, Pana system pracuje z płytkami zapisanymi CD i nie posiadają obszaru Polski tylko Europę do Odry.
Wymieniając czytnik nie można dostosować nowego systemu do systemu starszego.
Z poważaniem
Zbigniew Pomianowski
Training and Homologation Manager
Jaguar Land Rover, 02-285 Warszawa, Szyszkowa 35/37
Tel.:+48 22 35 43 431 Fax:+48 22 35 43 435 Mobile:+48 509 200 663
E-mail: zbigniew.pomianowski@jlrpolska.pl
--- Koniec cytatu ---
Pozdrawiam
Zwierzu
XJRfan:
Znaczy się że nie możesz się poddawać i jedź do magików jakiś od nawigacji. Zawsze uważam że pasjonata wie lepiej niż serwis ;)
Zwierzu:
Czy poleciłbyś jakichś speców od nawigacji? Ja sam pomyślałem o Klinice Dżwięku - ale nie wiem czy to najlepszy adres...
Zwierzu
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej