Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Strona główna
Pomoc
Zaloguj się
»
Dział Techniczny
»
XJ Seria I do III (1968-92)
»
Prędkościomierz przestał działać
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: Prędkościomierz przestał działać (Przeczytany 5780 razy)
aro1979
Aspirant
Kocham to forum
Prędkościomierz przestał działać
«
dnia:
Marzec 04, 2026, 14:12:09 pm »
Czesc. Kupiłem Jaguara XJ12 III seria. Kupiłem z rozładowanym akumulatorem. Jak odpaliłem z boostera to przy załączaniu klimatyzacji wskazówka prędkościomierza wskakiwała na sekunde na wyższą wartość. Wymieniłem wiec akumulator na nowy i problem zniknął. Dzisiaj pierwsza jazda. PO 12 km wskazówka prędkościomierza opadła na 0 (podczas jazdy) i przestał nabijać kilometry na liczniku. Czyli jedziemy a prędkościomierz pokazuje 0. Co jako amator mogę zrobić żeby naprawić tę usterkę? Z góry dziękuję za pomoc.
jarek-jerryjag
Forumowicz Executive
Ja kochaminienawidze Jaga to jest jedno s³owo
Odp: Prędkościomierz przestał działać
«
Odpowiedź #1 dnia:
Marzec 08, 2026, 16:56:47 pm »
Czy odometer też nie działa, rok produkcji auta?
I love and hate Jaguars
SWPEC
Forumowicz
«
Odpowiedź #2 dnia:
Czerwiec 17, 2026, 21:52:51 pm »
Witam .Mam podobny problem Jaguar xj12 ver3 Daimer 1991 ,predkościomerz nie działa , wskaźnik na tunelu też, mam 3 licznik w zapasie ale nie wiem czy dobre jak mogę je sprawdzić i 2 czujniki ze skrzyni,jak lub gdzie mogę je dać sprawdzić.Pozdrawiam.
aro1979
Aspirant
Kocham to forum
«
Odpowiedź #3 dnia:
Wczoraj
o 18:09:12 »
Przestaje działać tylko prędkościomierz.
"Witam. Ponawiam temat niedziałającego prędkościomierza w Daimlerze DoubleSix v12 z 1990 roku. Rano odpalam auto. Ruszam. Licznik działa. Po przejechaniu 10-15 km prędkościomierz przestaje działać. Po ostygnięciu auta, znów przez te 5-10 km licznik działa. Moim zdaniem coś się musi nagrzewać, co powoduje, że licznik przestaje działać. Licznik wysłany do naprawy do elektronika ale fachowiec nie znalazł żadnych uszkodzeń. Ponoć przetestowany na wszystkie strony. Złączka wychodząca ze skrzyni biegów (ponoć odpawiada za przesyłanie impulsów do licznika) faktycznie swego czasu dotykała do rury wydechowej ale na chwile obecną jest podwieszona do jakiegoś elementu przy skrzyni biegów i nie nagrzewa się od rury wydechowej. Co jeszcze jako amator mogę sprawdzić i jak naprawić tę usterkę. Dziękuję za pomoc. "
«
Ostatnia zmiana:
Wczoraj
o 20:48:00 wysłana przez MicGin
»
Czester Bednarz
Forumowicz Executive
«
Odpowiedź #4 dnia:
Dzisiaj
o 11:29:29 »
https://parts.jaguarlandroverclassic.com/parts/index/part/id/898.1471.4878.21718/brand/jaguar/
W podobny sposób padają czujniki położenia wału w większości samochodów, to znaczy działa po ostygnięciu, a po nagrzaniu przestaje. Ja bym obstawiał ten czujnik DAC4569, że wysiada.
XF x260 2017 AJ126
Drukuj
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »
FORUM JAGUAR CLUB POLAND FOUNDATION
»
Dział Techniczny
»