Autor Wątek: Wymiana czujników parkowania tył  (Przeczytany 200 razy)

Offline bodziok40

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
Wymiana czujników parkowania tył
« dnia: Listopad 07, 2025, 22:23:07 pm »
Witam.
Mam problem z działaniem parktronica, a dokładnie jak odpalę samochód to jest wszystko tak, jak trzeba. Czujniki parkowania działają bez zastrzeżeń, ale po przejechaniu ok 20 km, po wrzuceniu wstecznego pojawia się irytujący ciągły sygnał. Do dwóch czujników dobrałem się demontując tylne lampy, ale pomogło tylko na chwilę. Czy ktoś z was miał podobny problem i czy do wymiany dwóch pozostałych czujników trzeba ściągać cały tylny zderzak czy jest jakiś inny sposób? Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Offline KeryaneK

• Aspirant
Odp: Wymiana czujników parkowania tył
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 12, 2025, 11:10:12 am »
Moduł odpowiedzialny za czujniki jest w stanie powiedzieć który dokładnie czujnik wywala cały system. Podłącz kompa (jeżeli nie masz to podjedź do jakiegoś warsztatu - najlepiej od Jaguarów/Land Roverów bo nie jestem pewny czy do modułu PAM zwykły komputer się podłączy) i powinieneś widzieć co i jak.

Jeżeli nie masz takiej możliwości, to gdy błąd się pojawi wyłącz silnik, przekręć znów na zapłon (NIE ODPALAJ) i wrzuć wsteczny. Później przyłóż ucho do każdego z czujników i zobacz który nie "klika". Jeżeli klika każdy to znaczy, że dostają prawidłowy sygnał i winowajcą jest sam moduł (jest w bagażniku, pod podłogą po lewej stronie).
S-type 3.0 V6 2004
XJ 3.2 V8 1998
X-type 2.0d 2006
...nie da si? wyleczy? z Kotów. ;)