Autor Wątek: Jaguar XJ seria 1 czy warto?  (Przeczytany 318 razy)

Offline michal.zydek88

• Aspirant
  • Kocham to forum
Jaguar XJ seria 1 czy warto?
« dnia: Październik 10, 2025, 22:21:39 pm »
Witam forumowiczow.

Niedlugo (tak mysle) bede swiezo upieczonym posiadaczem serii 1.

Tutaj jest pytanie do Was.

Auto jest z 1970. Cele swoje zycie az do 2014 jezdzilo w Marsylii potem trafilo do Norwegii.

Auto ma udokumentowany przebieg 55 800 km. Dwa segregatory A4 z fakturami (jeszcze odrecznie pisanymi).

Nigdy nie bylo blacharsko ruszane, lakier oryginal, lekko popekany na klapie bagaznika i masce ale to tylko nadaje mu smaczku. Rdza nie wystepuje, ranty nadkoli, spody drzwi, progi, podloga, slupki przednie wszystko bez rdzy. Wszytkie chromy kompletne i ladne, srodek tez. przejechalem sie nim i progi zwalniajace brane dobrze ponad 40km/h bez zadnych dziwnych dzwiekow.

Silnik to 2.8 r6
Skrzynia manual z overdrive
Swiezo po wymianie sprzegla, gosc dorzuca komplet uszczelek dookola szyby przod i tyl.

Auto mozna do PL sprowadzic za 30000zl na gotowa po oplatach.

Warto za takie pieniadze?? czy znajdzie sie cos w podobnych pieniadzach w PL???

Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za rade.

Offline Leszek

• Aspirant
  • Kocham to forum
Odp: Jaguar XJ seria 1 czy warto?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 13, 2025, 18:53:49 pm »
Siema,

a podoba Ci się to auto?   Jeśli nie ten XJ I, to co?
Masz garaż?
Są w Twojej okolicy serwisy aut zabytkowych?

To nie chodzi o te 30 tyś PLN, tylko o Twoją zajawkę na klasyka i co po zakupie. Jeśli dożywocie u Ciebie, to nie ma się co zastanawiać.
A jeśli chcesz zrobić interes sprzedając w PL z zyskiem, to trzeba się mocno zastanowić.

Offline Yoohas

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 14, 2025, 18:14:43 pm »
Tak jest.

Jaki jest cel tego auta?

Jechałeś tym autem - czy na pewno to jest to, czego szukasz? Wiele osób chce klasyka, bo ładny. A później jest zdziwienie - dynamika zerowa, hamowanie umiarkowane. Komfort umowny. Ta dokumentacja i przebieg ma znaczenie uboczne - zawsze coś będzie niedomagać, gdzieś będzie ciekł, coś pęknie.

Fajnie, że nie ma korozji bo to zawsze walka przegrana i bez uzasadnienia ekonomicznego przy aucie poniżej 150k EUR.

Podsumowując - 2.8 w manualu nie jedzie, brzmi fajowo jak każdy ówczesny R6 Jaguara. Będą duże kłopoty z odsprzedażą. Te auta w ogóle nie mają wielu chętnych, a jeśli już - to ludzie szukają V12, ewentualne 4.2, jakiś Daimler.

Dowiedz się też, czy w dokumentacji jest historia naprawy silnika 2.8. Chyba właśnie do 1970 były jakieś problemy z nimi - głowice albo tłoki się wypalały.
Sam sobie w ¿yciu jako¶ nie radzê, Wiêc Biuro Porad dla innych prowadzê.

Offline michal.zydek88

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 15, 2025, 08:20:02 am »
To nie jest mój pierwszy zabytek także, jestem świadomy tego że będzie przy nim pracy.
Mam swój warsztat,i miejsce aby przy tym grzebać.

Nie jestem fanatykiem tej marki czy modelu. Poprostu mnie się podoba, tak jak wiele innych aut zabytkowych. Celem kupienia tego auta jest poprostu pojeżdżenie sobie 2-3 sezony i sprzedanie go dalej na rzecz kolejnego auta, itd. Co wiąże się oczywiście zawsze ze stratą pewnej ilości pieniędzy no ale jak wiemy hobby kosztuje.

Oczywiscie ze jeździłem tym autem i zachwyciło mnie wybieranie nierówności ? i elastyczność tego silnika. Z tym przyspieszaniem nie ma szału ale tragedii też nie ma.

Tutaj cenna rada za którą dziękuję, że ciężko jest z odsprzedaniem tego auta, a zwłaszcza z 2.8.
To dało mi trochę do myślenia.

Offline Demo

• Forumowicz Sovereign
  • Jaguar xj40 Sovereign 4.0 1993r
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 15, 2025, 14:11:16 pm »
u nas w PL jest szczegolnie trudno ze sprzedaza Jaguara, kolega z klubu wymienil sie fiatem 125p za Jaguara x300 w dobrym stanie... sprzedajacy stwierdzil ze szybciej sprzeda fiata niz jaguara takze moim zdaniem tragedia.

Offline John76

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 15, 2025, 22:34:01 pm »
Przyłączam się do opinii moich poprzedników, że jak już kupować takie auto to na zawsze.
Moim skromnym zdaniem jest ono w Polsce niesprzedawalne. Nie jest to reguła, bo może akurat ktoś się trafi, ale raczej bym na to nie liczył.

Nie chciałbym Kolegi zniechęcać do zakupu szczególnie, że posiada Kolega swój warsztat. Sam odrestaurowuję trochę młodszy model, ale robię to dla własnej przyjemności i nie z myślą o późniejszej sprzedaży. No bo jak sensownie sprzedać auto, przy którym dłubało się powiedzmy 1000h ;-) ?

Offline michal.zydek88

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 17, 2025, 16:06:59 pm »
Właśnie dlatego nie możemy patrzeć na swoje hobby przez pryzmat straconych bądź zyskanych pieniędzy o, bo wtedy to już nie jest hobby.
Przekonaliście mnie, że jednak warto poszukac czegoś innego. Dzięki wielkie za pomoc i życzę wytrwałości ?