Autor Wątek: Wymiana szyby - jak tego nie skaszanić?  (Przeczytany 72 razy)

Offline Prezeslaw

• Starszy Forumowicz
  • **
  • X350 SV8
Wymiana szyby - jak tego nie skaszanić?
« dnia: Sierpień 01, 2025, 19:05:01 pm »
Bry. Ponieważ auto zrobiło 140 000 km po Japonii i prawie drugie tyle po Holandii, nadszedł czas na wymianę przedniej szyby. Wystarczyło 10 000 km w Polsce i już drugi raz oberwałem - tym razem za mocno i nie da rady pokleić.
Nie wiem, skąd u nas tyle śmieci w powietrzu. Boję się, że kiedyś cegła wpadnie mi do kubka z kawą przez przednią szybę.

Do rzeczy. Naprawiam z ubezpieczenia więc mam do wyboru tylko sieć Autoglass w Warszawie. Wybór padnie chyba na Ostrobramską (mają względnie dobre opinie).

Pytanie: czy ktoś wie albo ma dostęp do konkretnej instrukcji wymiany szyby? Poprzednie dwie wymiany (w E38 i Felicii) zostały spartaczone - w BMW szumiało a w Skodzie trzeszczała sama szyba. Chciałbym, żeby ktoś zrobił to naprawdę dobrze. Auto z czujnikiem deszczu, zmierzchu chyba też i podgrzewaniem pod wycieraczkami.

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
Odp: Wymiana szyby - jak tego nie skaszanić?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 01, 2025, 19:36:52 pm »
Instrukcja w załączeniu, chociaż nie jest zbyt przyjazna, to część Workshop manualu.
Swoją drogą wymiana szyby to nie rocket science, sam kiedyś sobie wymieniłem, z tym, że w kompaktowym samochodzie, a tu jest sporo większa i cięższa.
Mnie też to czeka, na słupku spod uszczelki pokazuje się korozja. Wymieniaj od razu na grzaną, elektrykę podłącza się na słupkach, kablozę dorobisz kiedykolwiek.