Autor Wątek: Szczelność dolotu  (Przeczytany 253 razy)

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
Szczelność dolotu
« dnia: Sierpień 20, 2025, 23:32:53 pm »
Cześć

Incydentalnie wyskakuje mi błąd zbyt wysokiego ciśnienia paliwa, zauważyłem też, że wzrosło zużycie paliwa. Przeczuwałem jakąś nieszczelność na dolocie,  zrobiłem dzisiaj próbę smogową i okazało się, że miałem rację. Dym leci spod tego pizdrykwa zaznaczonego czerwoną kreską, umiejscowionego na kolanku pomiędzy przepustnicą a kolektorem dolotowym, wygląda to na jakiś zawór czy coś tam. Odkręciłem go, ale da się unieść tylko na 1-2 cm i coś go blokuje, spodziewam się, że pod nim jest jakiś oring etc, który puścił. Czy ktoś wie co to jest i gdzie to znaleźć w EPC? Szukałem w części EPC dot. przepustnicy, kolektora, chłodzenia i lipa, nie ma go tam. Pozdr i dzięki za info.

Offline nick0000

• Starszy Forumowicz
  • **
  • S-type V8 4.2 2002
Odp: Szczelność dolotu
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 21, 2025, 18:54:52 pm »
Ta kreska wskazuje zawór EGR.
Tego zaworu raczej nic nie blokuje. Albo śruby pokorodowały albo wężyk na płyn chłodzący, który idzie pod kolektorem i łączy EGR z przepustnicą. U mnie śruby nie chciały puścić. Zlewałem kilka (naście razy WD40) i w końcu puściły.
Do tego zaworu podchodzą uszczelki metalowe. Są dostępne bezpośrednio u źródła w UK.
https://parts.jaguarlandroverclassic.com/parts/index/part/id/350.1251.3470.15550/brand/jaguar/
Potrzebujesz numery 4 i 5
Nie wiem z której uszczelki z tych dwóch Ci leci Jeśli z numeru 5 to słabo. Problemem jest też to że flansza z rurki EGR wygina się w banan i różnica pomiędzy środkiem i miejscami przez które idą śruby może mieć z 1mm i wtedy uszczelka tego nie uszczelni bo jest za cienka. odkręcenie tej rurki to masakra. Ja moją cierpliwie wyrównałem gładkiej tafli z naklejonym papierem ściernym.
Biorąc pod uwagę, że kosztują tyle co nic, to dokup sobie przy okazji pozostałe uszczelki.
https://parts.jaguarlandroverclassic.com/parts/index/part/id/350.1234.3358.15227/brand/jaguar/
Tu 3 i 4 uszczelki przód i tył kolektora i ewentualnie
https://parts.jaguarlandroverclassic.com/parts/index/part/id/350.1237.3377.15290/brand/jaguar/
i numer 2 czyli uszczelka przepustnicy
Do tych uszczelek nie znalazłem zamienników.
Gdyby Cię naszło zdjąć kolektor to pamiętaj, że uszczelki pomiędzy kolektorem a głowicami są metalowe czyli w praktyce jednorazowe. Tu można oryginały albo zamienniki. Robi je z tego co pamiętam Victor Reinz.
A i aby Ciebie nie podkusiło rozkręcać kolektor tzn część plastikową od metalowych stopek. Tam jest uszczelka, która nie występuje jako część zamienna. Gdzieś ktoś w US dorobił takie uszczelki ale to ile za nie chce to pomyłka.
To co piszę to o eSce ale ten dolot jest identyczny.

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 21, 2025, 22:20:03 pm »
Dzięki bardzo za info. Zatem dym leci spod tego EGRu,  /już go namierzyłem w EPC/, dokładnie spod tego czarnego plastiku, śruby puściły bez problemu, tylko nie wiedzieć czemu nie można go podnieść wyżej niż na te 2 cm, nie widzę w EPC żadnej uszczelki, może ten plastyś był kiedyś miękki i sam się uszczelniał do podstawy. Sam kolektor i wszystko dookoła uszczelniałem jakies 1.5 roku temu, uszczelki OE, Victor i coś tam od Erlinga + nowy OE wężyk podciśnienia także tu powinno wszystko grać i raczej nie zamierzam tu wracać bo ilość pracy z tym jest masakryczna hehe.

PS
A na załączonym foto nowego EGRu z podstawą widać, że tam jednak jest jakaś metalowa uszczelka pod tym czarnym plastikiem.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2025, 22:38:08 pm wysłana przez PeterX »

Offline nick0000

• Starszy Forumowicz
  • **
  • S-type V8 4.2 2002
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 22, 2025, 10:52:04 am »
Ja EGR wymieniałem jakiś  czas temu. Poszukam czy mam gdzieś ten stary i spróbuję rozkręcić. Zobaczę co to za uszczelka tam siedzi i dam znać.

Offline nick0000

• Starszy Forumowicz
  • **
  • S-type V8 4.2 2002
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 25, 2025, 16:31:22 pm »
Rozkręciłem ten zawór. U mnie uszczelki nie ma ani między sterowaniem zaworu i chłodniczką ani między chłodniczką i korpusem.
Chłodniczka do korpusu jest wprasowana a sterowanie leży na chłodniczce bez żadnego uszczelnienia tylko dociśnięte tymi śrubami, które okręciłeś.

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 25, 2025, 19:38:02 pm »
Dzięki. W takim razie ewidentnie coś musiało sie podziać ze sterowaniem, skoro pojawiła się nieszczlność i nie można go wyjąciągnąć. Złapałem nowy z podstawą w dobrej cenie, w LR jest taki sam, będę musiał tylko chwilę poczekać na owe metalowe uszczelki.

Offline nick0000

• Starszy Forumowicz
  • **
  • S-type V8 4.2 2002
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 26, 2025, 08:48:53 am »
Ja kupiłem niedawno nowy za 800PLN. Zakładam,  że oryginał  ;D bo wygląda i działa jak trzeba. Ma ciut inny numer niż ten zdemontowany ale jest zgodny z numerem wg EPC.