Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Po jeździe w deszczu samochód zaczyna trąbić / włączać alarm POMOCY!!!

(1/1)

PYTONG:
Cześć. Bardzo proszę o pomoc, bo już naprawdę jestem u skraju wytrzymałości. Postaram się opisać problem najdokładniej jak potrafię, może miał ktoś coś takiego. Jaguar XF X250 przedlift 2011 3.0D 241km.

Po jeździe w deszczu gaszę silnik - nic się jeszcze nie dzieje. W momencie pociągnięcia za klamkę, lub po otwarciu zamków manualnie (przycisk - ikona kłódki pod wyświetlaczem) zaczyna występować problem - nieregularnie. Samochód podwójnie brzęczy, raz potrafi brzęczeć ciągle, a raz co minutę/kilka minut - jest to ten sam dźwięk gdy próbuje się zamknąć samochód, a któreś z drzwi są otwarte (to nie jest dźwięk alarmu). Brzęczy tak ciągle dopóki nie zamknę zamka z pilota, bądź dopóki nie przycisnę przycisku zamkniętej kłódki pod wyświetlaczem. Dodatkowo dzisiaj pojawił się nowy objaw, który może ułatwić diagnozę. W ciągu nocy, po jeździe w deszczowy dzień, zaczął uruchamiać się alarm co 2-3 godziny - tego przedtem nie było.

Zdjąłem dzisiaj poduszkę od systemu pieszych od strony kierowcy, aby dostać się do tego brzęczka, choć nie wiem czy potrzebnie, bo jednak coś aktywowało alarm, który jest (chyba?) emitowany przez inne urządzenie. Podeślę wam w załącznikach rzeczy, które mogą się przydać do diagnozy.

PYTONG:
Podejrzewam CJB - central junction box, bo patrząc na schemat on wysyła sygnał i do "brzęczka", i do klaksonu. Czy ja to dobrze rozumuje?
Dodam, że podczas tego podwójnego trąbienia (ten dźwięk gdy chce się zamknąć samochód a są otwarte drzwi), samochód się nie zamyka, mimo że wszystkie drzwi są zamknięte - normalnie mogę go zamknąć z pilota. Czyli jakby to nie pilot ciągle wysyła sygnał aby zamknąć samochód, tylko ten brzęczek dostaje sygnał aby dzwonić podwójnie.

Jeśli ktoś też obstawia CJB, to wiecie jak się do tego ustrojstwa dostać?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej