Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)
Silnik 4.2 298KM 200.000km przebiegu - rozrząd? na co zwrócić uwagę.
Jagandme:
Jak wygląda wasze doświadczenie z tym silnikiem przy 200.000km. Na co zwrócić uwagę. Jedni mówią, że korekta luzów zaworowych. Inni rozrząd, radiatory itd.
Jaguar XJ6:
Mój miał zmieniany rozrząd przy 170 tys jakoś i tylko dla świętego spokoju. Lepiej jest zmienić na wzmocniony niż trzymać ten z plastikowymi napinaczami aż strzeli. Silnik jak sie dba, to i 500k zrobi. Układ chłodzenia jest bardzo ważny. Trzeba sprawdzić chłodnice i przewody, te lubią paść ze starości i wtedy jest problem jak na trasie strzeli.
Jagandme:
Układ chłodzeni już wymieniłem więc tutaj jest ok. A powiedz jaki orientacyjne koszt takiego rozrządu, materiałów + robocizny? Robiłeś u kogoś kogo możesz polecić?
Jaguar XJ6:
Rozrząd wyszedł jakieś 3k z tego co pamiętam , części + robocizna, ale u mnie był ściągany silnik na stół, bo jeszcze skrzynia była ogarniana i była walka z układem chłodzenia po zdemontowaniu gazu.
Jagandme:
No ładna cena. Mi we Wrocku wycenili 15k. Rozrząd, wariatory, regulacja zaworów. Masz jakieś mechanika godnego polecenia? Przy takiej inwestycji lokalizacja nie ma większego znaczenia.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej