Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
x-type 2.0 d 2004 r. kody wtryskiwaczy
bogdanz:
sorki jeszcze jedo mnie niepokoi.
Mianowicie po odpaleniu wolne obroty są na normalnym poziomie, ale po ruszeniu z miejsca są podwyższone do ok. 1000 (taki niecały 1000).
Poprostu podczas jazdy po wciśnięciu sprzęgła nie spadają do nominalnych tylko do ~ 1000, dopiero po zatrzymaniu stabilizują się. Czy Jaguary X-type 2.0 d tak mają, czy może to objaw jakiejś usterki. Proszę o info.
gonzo7:
Nigdy nie zwracałem na to uwagi ale wczoraj pod czas jazdy zerknąłem i mam dokładnie tak samo - po wciśnięciu sprzęgła podczas jazdy samochodem obroty spadają do ok 970.
bogdanz:
dzięki Gonzo
sory że tak długo ale jakoś trudno mi się doczekać przeważnie na odp. i poprostu straciłem nadzieję, być może zadaję upierdliwe pytania i to dlatego.
A skoro już tu jestem to może kolejny raz mi podpowiesz (pomożesz ?)
Wczoraj czyściłem czujnik położenia wału i po jego wyjeciu zobaczyłem, że jego mocowanie ma otwór fasolkowy i można regulować odległość od koła zamachowego i tu pytanie - czy trzeba to jakoś regulować ?.
Ja zwyczajnie dosunąłem go do oporu i dokręciłem, silnik działa niby tak jak wcześniej ale kto wie, może mógłby lepiej ?.
Od ostatniej naprawy wtrysków wydaje mi się, że troszkę go muli.. Był odpalany "na plaka", może to zaszkodziło?, może katalizator przytkało?,.
Była również czyszczona geometria turbo bez demontażu srodkiem do rozpuszczania nagarów i może też się osadziło na katalizatorze ?.
Proszę o podpowiedzi, wszelkie sugestie - mile widziane .
Wszystko jestem w stanie sobie sam wykonać tyljo kwestia wolnego czasu.
P. S
Zwracam się nie tylko do kolegi Gonzo, ale również do każdego kto odczyta i jest w stanie coś doradzić.
Zbyszek01:
Aku dobry? Dobrze doładowany?
bogdanz:
siemka
na teście" zegarów "?. Jak uruchomię TEST to napięcie podczas pracy na biegu jałowym wskazuje ~13.4 V , wydaje mi się ciut mało o ok. 1V, a na wył. silniku 12.3V.
Ale podczas pracy jak podłączę voltomierz na klemy to wskazuje 13.8 V, też chyba mogło by być w ok. 14.5V.
Czy powodem może być zanieczyszczony komutator alternatora, szczotki czy raczej regulator szwankuje ?
Czy może to mieć wpływ na obroty oraz na dynamikę silnika w niższym (zanim turbo się załączy) zakresie obrotów ?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej