Zrobiłem update oprogramowania pojazdu (TCU) z 16.2 do 20.2. Trochę stresu mi to kosztowało przez to, że nie wiedziałem jak powinna wygładać procedura. A więc:
1) miałem informację, że dostępna aktualizacja. Rozmiar 3MB. Wybrałem Pobierz teraz. Pobierałem poprzez SIM 4G z maksymalnym zasięgiem. To była godzina 21:37.
2) Do 23:00 (prawie 1.5 godziny!!!) siadziałem w samochodzie i czekałem na zmianę komunikatu. Nic się nie zmieniało - cały czas "Pobieranie nowej wersji". Nie wiedziałem czy chociażby mogę wyłączyć silnik (mysliałem, że praca silnika jest krytyczna, bo samochód sam wyłączył funkcję auto start-stop i ja tego nawet nie mogłem włączyć), nie mówiąc o tym czy w ogóle mogę pójść do domu.
3) o 23:00 pomyśliałem, że wyłączam samochód i idę do domu. Jak uszkodzi się TCU, to trudno, będę kupować nowy. Naciskam przycisk start-stop (wyłączam auto)... i od razu wyświetla się komunikat, że pobieranie zakonczone pomyślnie!!! Wybieram "zainstaluj teraz". Komunikat się zmienia na "Do zakończenia aktualizacji wymagana inst...".
4) wychodzę z auta, blokuję samochód, idę spać.
5) następnego dnia siadam w samochód, odpalam, i mam "system łączności pojazdu zaktualizowany do V20.2O". Koniec.
Mam nadzieje, że komuś ta instrukcja się przyda i jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim za pomoc!