Autor Wątek: 2.2D Temperatura silnika oraz EGR  (Przeczytany 202 razy)

Offline Michnikman

• Aspirant
  • Kocham to forum
2.2D Temperatura silnika oraz EGR
« dnia: Listopad 13, 2024, 18:36:25 pm »
Cześć,

Zostałem świeżym posiadaczem Jaguara X-Type 2.2 z 2006 roku. Auto dla mnie dosyć ciekawe , jak to po zakupie widzę kilka bolączek jedną z nich jest to iż silnik nagrzewa się do 1/4 wskaźnika, ogladałem filmy z różnych jazd na youtube i widzę iż tam jest do połowy. Przeglądając forum wyczytałem iż montowane są dwa termostaty i tu moje pytanie, jak zweryfikowac ktory to ulegl uszkodzeniu? Czy tylko wymiana naraz obu wchodzi w rachubę?

Temat drugi , w aucie jest zaslepiony egr i swieci sie check.  Czy do jaguara są emulatory EGR , aby nie wyrzucało błędu? Szukałem na popularnym serwisie aukcyjnym, ale nie znalazłem.
Trzecia sprawa to czy zamieniki EGR są warte uwagi i działają bezproblemowo? Bo zamiast czyscic itd to kupilbym nowy zamiennik.

Offline gonzo7

• Forumowicz Sovereign
Odp: 2.2D Temperatura silnika oraz EGR
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 13, 2024, 19:44:27 pm »
Jeśli podczas jazdy spada temperatura wraz z przegonieniem samochodu to jest większe wskazanie na mały termostat.
Przy okazji - czytanie pierdół, że tylko oryginał za miliony monet odpuść - u mnie wymiana małego termostatu na taki za ok 30zł dało natychmiastowy efekt.

Offline Michnikman

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 13, 2024, 20:12:35 pm »
Dziękuję! Ten duży jest dostepny od dołu, a mały gdzie się znajduje? Na filmikach na youtube widzę iż wszyscy wymieniają ten od dołu w który wchodzi metalowa rura.

Offline gonzo7

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2024, 17:10:04 pm »
Mały termostat znajduje się zaraz obok pompy wody.
Jak pamiętam do odkręcenia kolektor i po robocie.