Autor Wątek: Mocne dymienie przy niskiej temperaturze  (Przeczytany 605 razy)

Offline Mosiu

• Aspirant
  • Kocham to forum
Mocne dymienie przy niskiej temperaturze
« dnia: Październik 16, 2024, 11:30:58 am »
Witam jestem w posiadaniu jaguara xe 2017r (końcówka 2016r.) 20.d 180km i mam problem z dużą chmarą białego dymu (najprawdopodobniej pary wodnej) gdy temperatura spada poniżej 17 stopni na dworze. Pokazywał mi się błąd braku odpowiedniej jakości płynu DEF oraz check engine
Błąd (check engine) dotyczył pompy nox oraz ciężko mu się odpala na zimnym silniku, ma ktoś jakiś pomysł od czego to wszystko może być?. A i z błędami byłem u mechanika skasował je i kazał poczekać do ponownego pojawienia ale jest to strasznie denerwujące i może tutaj na forum dowiem się przyczyny.

Zapomniałem dodać że miał robionego czipa ale wróciła seria bo był strasznie źle zrobiony
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2024, 12:29:35 pm wysłana przez MicGin »

Offline Robik

• Forumowicz Executive
  • XE R-Sport 2.0D
Odp: Mocne dymienie przy niskiej temperaturze
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 16, 2024, 13:34:04 pm »
Moze jest cos z wtryskiem Adblue i zalewa wydech plynem na zimnym silniku. Kontrolowales poziom plynu chlodniczego?

Offline Mosiu

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 16, 2024, 13:40:56 pm »
Tak sprawdzałem dwa tygodnie temu i teraz patrzę i nie wygląda żeby cokolwiek ubyło

Offline M737

• Forumowicz Executive
  • The White Cat
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 17, 2024, 20:30:06 pm »
jesli parkujesz na zewnątrz to w wydechu XE lubi osadzać się wilgoć, para po uruchomieniu to czesty obrazek w XE 2.0d

Offline Mosiu

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 17, 2024, 21:32:29 pm »
No dobra a miałby ktoś pomysł o co mu może chodzić z tym odpalaniem? Gdy dłużej postoi teraz przy tych niskich temperaturach to bardzo ciężko jest mu odpalić i telepie całą budą, akumulator sprawny

Offline M737

• Forumowicz Executive
  • The White Cat
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 18, 2024, 05:44:24 am »
świece żarowe?

Offline Robik

• Forumowicz Executive
  • XE R-Sport 2.0D
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 18, 2024, 06:19:44 am »
Sprawdz kompresje cylindrów dla pewnosci ze juz sie silnik nie konczy i obserwuj poziom oleju(czasami oleju nie ubywa bo wypalanie dpf powoduje rozcienczanie oleju dieslem i wzrost poziomu "oleju" ponad stan). Przyjrzalbym sie rowniez odmie, turbinie i intercoolerze "ile jest w ukladzie" oleju. Telepanie to moze byc tez oznaka uszkodzonych poduszek chociaz wtedy trzesie sie wszystko po odpaleniu na wolnych obrotach.

Online wilczeg

• Forumowicz
  • *
  • ...
« Odpowiedź #7 dnia: Wczoraj o 22:51:10 »
Mam niestety to samo. Bardzo spory dymek, ale przyuwqzylem go teraz gdy temperatura sporo spadła bliżej zera i zrobiło się pochmurno. Jeżeli się nagrzeje dymienie zanika... ale zaraz po wyjechaniu na starcie na skrzyżowaniu spora chmura za mną... ja dla pewności podjadę do jakiegoś magika na komputer by "zbadal" korekty wtryskow bo wydaje mi się, że na zimnym za glosno sobie puka :( jak trochę się nagrzeje jest duzo lepiej. Podpowie mi ktoś w jaki najprostszy sposób sprawdzic czy adblue został "wyrejestrowany" ?
Jaguar Prestige 2016 (model 2017) 2.0d 180km.