Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)

daimler, xj40, 1992 - regulacja zaworow

(1/3) > >>

jagmaniac:
Hej,
chce oddac moje auto do mechanika na przejrzenie silnika, uszczenienie, regulacje itp.
Natomiast mechanik potrzebuje dane co do regulacji zaworow itp

czy ktos moglby sie podzielic informacja gdzie znajde te dane lub najlepiej jakis link do tych danych?

Z gory dziekuje

XJSC:
Podstawowe dane w pliku.

wtom:
Niby jak chcesz te zawory wyregulować? Przecież tu są płytki pod szklankami, bez rozbiórki rozrządu i wałków nic nie wyregulujesz. Po drugie musisz mieć pod ręką zestaw płytek

jagmaniac:
wtom...
ja nie wiem jak, nie jestem specem od silnikow.
dlatego oddaje to do mechanika i to mechanik bedzie robil
te plytki o ktorych mowisz to cos co musze kupic? jesli tak to gdzie...
cos jeszcze? masz jakies wskazowki to sie podziel prosze.

--- Cytat: XJSC w Wrzesień 21, 2024, 17:55:27 pm ---Podstawowe dane w pliku.

--- Koniec cytatu ---

dzieki.

wtom:
Zostaw te zawory w spokoju, to jest rozbiórka silnika. Mam obawy o twojego mechanika, jeśli zabiera się za zawory nie wiedząc jak w tym aucie jest to rozwiązane, chyba, że to jest twój pomysł.
Płytki regulacyjne są pod szklanką popychacza, więc żeby to wymienić musisz rozebrać silnik, bo konieczne jest podniesienie wałków i szklanek. Płytka jedna kosztuje >25zł, i się je zamawia, co w tym przypadku może być niewykonalne. Zanim wyregulujesz to mierzysz luzy na każdym zaworze i wyliczasz jaką płytkę zamówić. Tu masz rozmiary https://parts.jaguarlandroverclassic.com/parts/index/part/id/276.893.1428.4546.20866/brand/jaguar/
Tak na marginesie, nie spotkałem się z koniecznością regulacji płytkowych zaworów :), chyba, że jeździło na LPG

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej