Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jestem nowy na forum. Przymierzam się do zakupu używanego Jaguara XF bądź XE. W tym poście chciałbym się skupić na paru pytaniach dotyczących XF.
Zdaję sobie sprawę, że było już wiele wątków związanych, przeszukałem je wielokrotnie, ale szukam aktualnych i szczegółowych danych, więc proszę Dobre Duszę z tego forum o poprowadzenie świeżaka.
Celuję w Jaguara XF, około 2017-2020 rocznika, najlepiej 2.0 D biT lub 2.0 GTDi (ewentualnie 2.0 D) maksymalnie do 100 tys km przebiegu.
Szukam auta z delikatnym pazurem, ale na pewno nie chciałbym się zdecydować na skarbonkę na czterech kołach, stąd te pytania:
1) Jaka jest przeciętna cena ubezpieczenia OC ( oraz OC+AC)
2) Jak wyglądają koszty standardowego serwisu, klocki, amortyzatory, tarcze, wymiana oleju i filtrów, itd (ASO i Nie-ASO)
3) Jak wygląda koszt poważniejszych napraw, oraz czego najczęściej można się spodziewać (ASO i Nie-ASO)
4) Czy warto naprawiać samochód w nieautoryzowanych serwisach. Pytanie wynika stąd, iż mam styczność z branżą motoryzacyjną i wiem jak bardzo autoryzowane serwisy potrafią przesadzać z wycenami.
5) Czy wymienione przeze mnie silniki mają jakieś poważne bolączki
Starałem się znaleźć odpowiedzi na te pytania, ale informacje dostępne są bardzo skrajne, stąd proszę o łagodny lincz i wprowadzenie świeżaka w piękny świat Jaguara.
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie informacje.